Clevelandský tyran žen Castro dostal 1000 let vězení. Je mi to líto, říká

Cleveland - Američan Ariel Castro byl odsouzen k doživotí bez možnosti předčasného propuštění a navíc k 1000 letům vězení za únos, zadržování, znásilňování a trýznění tří žen v Clevelandu. Soud jej uznal vinným také z vraždy, neboť přiměl jednu z žen k potratu. Své zločiny Castro doznal a obětem se omluvil. Na závěr však prohlásil, že vrah není. Jedna z jeho obětí dnes u soudu označila roky strávené v zajetí za peklo.

Castro minulý týden přistoupil na dohodu s prokuraturou ohledně své viny a trestu. Před soudem přiznal spáchání zločinů, z nichž je viněn, a souhlasil s doživotním vězením bez možnosti podmínečného propuštění. Prokurátoři na druhé straně souhlasili, že nebudou žádat trest smrti. Soudce jej dnes uznal vinným ve 937 bodech obžaloby. Za nejzávažnější skutky mu vyměřil doživotí, za ty ostatní v úhrnu dalších 1000 let vězení.Castro v závěrečné řeči vysvětloval své skutky tím, že je závislý na sexu. "Nejsem monstrum, jsem nemocný... Jsem závislý na pornografii," prohlásil 53letý muž. Uznal, že jeho skutky jsou špatné, prohlásil však, že není násilník a ženy k sexu nijak nenutil. "Nebil jsem je, nemučil jsem je, jak se pokoušejí tvrdit."Dvaatřicetiletá Michelle Knightová krátce předtím v emotivní řeči popsala před soudem své vzpomínky na dobu, kdy ji spolu s Amandou Berryovou a Ginou DeJesusovou zadržoval ve sklepních prostorách svého domu. "Byla jsem 11 let vězněna v pekle. Tvé peklo teprve teď začíná," řekla 32letá žena na adresu svého trýznitele, který tato slova poslouchal několik metrů od ní. Během celé doby v soudní síni se na něj ani jednou nepodívala.Všechny tři ženy před začátkem procesu tvrdily, že u soudu nevystoupí. Knightová, která strávila u Castra v zajetí nejdelší dobu a byla onou ženou přinucenou k potratu, však dnes přišla do soudní síně a pronesla několikaminutovou řeč, během níž jí několikrát vytryskly slzy. Vyprávěla o tom, jak každý večer plakala a vzpomínala na svého syna, který na ni marně čekal v den, kdy ji Castro do svého domu nalákal pod záminkou, že má pro něj štěně. "Já překonám všechno to, co se stalo, ale ty budeš čelit peklu navěky," řekla.Došlo i na omluvu týraným ženámCastro se v závěru své dnešní řeči omluvil jak všem třem ženám, tak své rodině. Když mu soudce vysvětloval, že jedním z jeho zločinů je vražda nenarozeného dítěte, Castro opáčil, že vrah není.Silné emoce dal však poprvé najevo až ve chvíli, kdy uvažoval, proč se kvůli svým zločinům vzdal práce řidiče školního autobusu a poklidného života v Clevelandu.Jeho činy vyšly najevo, když se začátkem května podařilo za pomoci jednoho z obyvatel okolí utéci Berryové, která zavolala na tísňovou linku. Dva dny poté byl Castro zatčen.Knightovou držel od srpna 2002, Berryovou od dubna 2003 a nejmladší DeJesusovou unesl o rok později.Obrázek o podmínkách, v nichž únosce ženy držel, vykreslil ve svém dnešním svědectví jeden z agentů FBI Andrew Burke. Popsal část Castrova domu jako důmyslné vězení, kde byla zatlučena všechna okna a odmontovány kliky, které nahradila řada zámků. Ženy podle něj Castro přivazoval řetězy. Od dalších částí domu oddělil Castro toto "vězení" tak důkladně, že ani případný návštěvník nemohl na nic přijít.

Související

Dům Ariela Castra v Clevelandu srovnali se zemí

Hororový dům v Clevelandu zbourali. Zde únosce léta věznil tři dívky

Cleveland - Demoliční čety ve středu v clevelandské čtvrti Cuyahoga zbouraly dům, ve kterém bývalý řidič autobusu Ariel Castro deset let trýznil a znásilňoval tři mladé Američanky. První osudnou ránu demoličním rypadlem symbolicky provedla krátce po sedmé hodině ranní místního času teta jedné z unesených dívek Giny DeJesusové.
Castro přiznal únosy, vraždu a znásilňování žen, dostane doživotí

VIDEO: Castro přiznal únosy, vraždu a znásilňování žen. Dostane doživotí

Cleveland - Obžalovaný Američan Ariel Castro z únosů a opakovaného znásilňování tří žen a také z vraždy, přistoupil na dohodu s prokuraturou ohledně své viny a trestu. Před soudem přiznal spáchání zločinů, z nichž je viněn. Souhlasil dokonce s doživotním vězením bez možnosti podmínečného propuštění.

Více souvisejících

Ariel Castro

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

MAAE se obává, že Izrael zaútočí na jaderná zařízení v Íránu

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v pondělí vyjádřil znepokojení nad možným útokem Izraele na jaderná zařízení v Íránu. Vyzval k mimořádné zdrženlivosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy