Curiosity hlásí senzační objev z Marsu. Lidská mise se blíží?

Pasadena - Analýza vzorků půdy z Marsu, kterou přímo na povrchu rudé planety provedlo vozítko Curiosity, odhalila překvapivé množství vody. Až 2% hmotnosti tamní zeminy tvoří životodárná tekutina. Informuje server BBC.

Vozítko Curiosity zahřívalo odebrané vzorky zeminy. Laboratoř na jeho palubě přitom zaznamenala značné množství vodní páry. Jde o významný objev. Budoucí lidské pilotované mise k rudé planetě by tak mohly získávat vodu nezbytnou k přežití přímo z marťanské půdy.

"Pokud se bavíme o kubické stopě zeminy, jednoduše ji zahřejete - na pár set stupňů - a získáte až dvě pinty vody. To je jako dvě lahve, které si s sebou berete, když jdete do posilovny," komentovala objev doktorka Laurie Leshinová z výzkumného týmu Curiosity.

"Zemina na Marsu je zajímavá, jelikož se zdá všude stejná. Pro lidské průzkumníky je to velmi dobrá zpráva, jelikož budou moci velmi jednoduše získat vodu téměř kdekoliv," uzavírá Leshinová.

Související

NASA

NASA otestuje jaderný raketový motor, který by lidstvo mohl dopravit na Mars

Americký Úřad pro letectví a vesmír (NASA) představil plán pro testování raketového motoru na jaderný pohon, který by do budoucna mohl dopravit astronauty na Mars za kratší dobu, než je tomu u dosavadních systémů. Na projektu NASA spolupracuje s výzkumnou agenturou amerického ministerstva obrany DARPA, první testy plánují na rok 2027.

Více souvisejících

vesmír, Mars (stopy po vodě) NASA Curiosity vozítko

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 20 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy