Skandál nebo rarita? Do aukce jde bizarní exponát. VIDEO

New York - Velmi neobvyklá položka bude v nabídce dnešní dražby aukčního domu Bonhams. Fosilie dvou do sebe zaklesnutých dinosaurů, kteří zřejmě skončili v lítém boji na život a na smrt, by mohla vynést až rekordních devět milionů dolarů (přes 180 milionů korun). Proti aukci se však rozhodně stavějí odborníci, podle nichž by nález měl být dán k dispozici vědcům.

Dobře zachovalé pozůstatky pravěkých zvířat se našly v roce 2006 v americkém státě Montana na soukromém pozemku. Jde o téměř kompletní kostry masožravého Nanotyranna lancensis a statného býložravého Chasmosaura. Dokonce by se podle aukčního domu mohlo jednat o dosud neznámý druh Chasmosaura.

Bonhams si slibuje, že by licitace o dinosauří dvoukostří, vysoké dva metry a dlouhé deset, mohla vystoupat nad sedm a možná až na rekordních devět milionů dolarů. Dosud největší cena dosažená při dražbě takových fosilií činila 7,6 milionu dolarů. Vítěz ji v roce 1997 zaplatil za Tyranosaura rexe.

Odborníci ovšem považují chystanou dražbu, stejně jako většinu ostatních aukcí kosterních pozůstatků prehistorických zvířat, za skandál. Obávají se, že tento nesmírně cenný nález, padne-li do soukromých rukou, nebude možné vědecky prozkoumat.

Související

Více souvisejících

aukce Dinosauři

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

RECENZE: Boy Kills World v krvavé lázni zabíjí struhadlem a drží se videoherních kontur

Ačkoli film Boy Kills World se v nabídce českých kin objevil relativně nenápadně, nabízí zběsilou, ujetou a sebeuvědomělou akční jízdu, kde je dějovým tahounem samotné násilí. Postmoderní hříčka sází na nápaditou stylistiku a moralizování zahazuje daleko od zmasakrovaných antagonistů.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy