Co je s Dahlgrenem? V USA se něco stalo, Česku svitla naděje

Alexandria - Američtí žalobci odmítli stížnost Kevina Dahlgrena proti svému vydávacímu procesu do České republiky. Dnes o tom informovala zpravodajská stanice ČT24. Američan je podezřelý z loňské čtyřnásobné vraždy v Brně, vinu však popírá.

Americká prokuratura navrhla soudu Dahlgrenovu stížnost odmítnout. Ve zhruba 50stránkovém dokumentu žalobci mimo jiné tvrdí, že Česko dodalo velmi přesvědčivé důkazy o tom, že obviněný čin skutečně spáchal. Obhajoba se snaží dosáhnout toho, aby Dahlgrenovo zadržení v USA bylo označeno za nezákonné, a tím i následná vazba a nynější vydávací proces. Otázku viny americký soud neřeší.

Nyní vypršela dvouměsíční lhůta, ve které se obžaloba měla k odvolání obhájců vyjádřit. Loni v listopadu řekl český konzul ve Washingtonu František Vintr ČTK, že odvolání se týká Dahlgrenovy vazby, nikoli samotného vydání do České republiky.

Dahlgren je ve vazbě v USA od květnového příletu na washingtonské Dullesovo letiště. Soud v Alexandrii loni v září rozhodl, že podmínky pro Dahlgrenovo vydání do ČR byly splněny. Dospěl také k závěru, že existuje důvodné podezření, že Dahlgren se dopustil čtyřnásobné vraždy.

Poslední slovo o extradici bude mít ale americké ministerstvo zahraničí. České ministerstvo spravedlnosti již loni uvedlo, že v této věci nemusí jít jen o formalitu, neboť jsou zohledňovány například i politické aspekty.

Kevina Dahlgrena podezírají čeští vyšetřovatelé, že v Brně-Ivanovicích usmrtil svou sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. Motiv činu ale není znám. Američan si následně vzal taxi z Brna do Vídně, odkud odletěl do USA. Během letu na něj české úřady vydaly zatykač a na jeho základě 23. května agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Dahlgrena zadrželi po příletu do Washingtonu. Pokud by byl Dahlgren vydán a v České republice souzen, hrozil by mu až doživotní pobyt za mřížemi. Kdyby ho americký soud vydat odmítl, unikl by zcela trestu.

"Motiv dodnes neznáme. V domě bylo pět lidí. Čtyři jsou mrtví a pátý je Dahlgren. Pokud nám ho Dahlgren neřekne, tak ho zřejmě s jistotou nezjistíme," řekl v prosinci v rohovoru pro Týden.cz vedoucí oddělení obecné kriminality krajského ředitelství jihomoravské policie Antonín Hrdlička.

"Věřím, že nám ho vydají. Nedovedu si představit, že by ho v Americe pustili na svobodu...V Americe nemají možnost jej stíhat. Neumožňuje jim to jejich trestní řád. Je tam zásada teritoriality, takže jeho stíhání převzít nemohou...V případě, že jej nevydají, ho budeme stíhat jako uprchlého," dodal Hrdlička.

Související

Zbraně

Vražedný útok uprchlíka v Chemnitzu: Soud vynesl trest za ubodání Němce

Na 9,5 roku do vězení dnes soud v Drážďanech poslal mladého Syřana za loňské ubodání 35letého Němce v Chemnitzu (Saské Kamenici). Proti verdiktu je možné odvolání. Případ ve městě nedaleko českých hranic vyvolal rozsáhlé demonstrace, jichž se ve velkém účastnili i pravicoví radikálové, a měl i politické dopady.

Více souvisejících

vražda 4 lidí v Brně (Dahlgren 23.5.2013) USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 13 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy