Tajemná zašlá stříbrná mince rozdělila odborníky

Victoria (Kanada) - Šilink z 16. století, zašlá stříbrná mince, objevená v prosinci na západním pobřeží Kanady, rozděluje historiky v na dvě skupiny. Jedni věří, že britská koruna po 200 let tajila objev území severně od Kalifornie, druzí ne. Důchodce Bruce Campbell tráví nyní svůj čas zkoumáním krajiny detektorem kovů. "Nebavilo mě sedět u televize," svěřuje se tento žoviální vousáč ve svém domě ve Victorii, metropoli provincie Britská Kolumbie.

Cambell, bývalý konstruktér bezpečnostních systémů při svém pátrání na březích kanálu Gorge, který se nachází sto metrů od jeho domu, našel během odlivu minci ukrytou v bahně v hloubce 6 cm. Protože ji nemohl identifikovat, poslal její fotku na oficiální kanadskou stránku detekce kovů, kde si ji všiml Bill Herbst. Ten po jejím shlédnutí odhalil, že se jedná o minci vydanou v Británii v letech 1551 - 1553 za vlády Eduarda VI.

„Byl jsem ohromený," řekl Cambell pro server Metronews.ca. „Pouze 10 z těchto šilinků se našlo v Anglii, takže najít jeden tady na západním pobřeží je opravdu bomba."

Dle oficiálních informací se v době vydání mince na pobřeží dnešní Kalifornie zastavili španělští námořníci.     Díky nálezu této mince se okamžitě znovu vynořila teorie, která koluje ve vědeckých kruzích už dobrých dvanáct let, a to, že královna Alžběta v 16. století zatajila cestu anglického mořeplavce Francise Drakea a jeho objev území, které se později stalo kanadskou provincií Britská Kolumbie. V kanadských dějepisných pracích se obvykle objev této části Nového světa datuje rokem 1774.      Jak informuje Vancouversun.com Bill Herbst oslovil Samuela Bawlfa, který věří, že Francis Drake prozkoumal pobřeží Kanady (Britské Kolumbie) v roce 1579, tedy 200 let před příjezdem kapitána Jamese Cooka. Na toto téma vyšla v roce 2003 i Bawlfova kniha Tajná cesta sira Francise Drakea. Bawlf poukazuje na mince objevené již dříve v zálivu Oak Bay a na ostrově Quadra Island. Podle něho tyto dvě a v prosinci objevená mince potvrzují Drakeův objev.

Dle Bawlfa plul Francis Drake v roce 1579 podél Kalifornie a zřejmě dorazil až do okolí Vancouveru. "Tyto mince rozdával domorodcům, s nimiž se setkal, aby mohl těm, kdo přijdou později, dokázat, že toto území je britské," soudí historik.Ne všichni jsou ale přesvědčeni, že to tak opravdu bylo. Poukazují na to, že s mincemi se mohlo obchodovat a mohly být vytroušeny dávno po jejich vydání. Nedá se tedy s určitostí říci, jak se anglický šilink vzal právě v kanálu Gorge.

Kurátor Královského muzea Britské Kolumbie Grant Keddie řekl, že zkrátka není dostatek důkazů, které by podporovaly Bawlfovu teorii. Draekovi lodní deníky byly totiž zničeny ohněm sto let po jeho smrti.

Jak informuje globalnews.ca zatímco Královské muzeum Britské Kolumbie bude na materiálu testovat, jak dlouho mince ležela v kanálu Gorge ve Victorii, nikdo nikdy nezjistí, jak se tam dostala. Ale Bruce Campbell říká, že si minci ponechá ve své kolekci, i kdyby měla hodnotu 1 dollaru.

Související

Více souvisejících

zajímavosti mince Kanada

Aktuálně se děje

před 49 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy