Pulitzerovu cenu dostal The Washington Post a The Guardian za odhalení špionáže NSA

New York - Za odhalení odposlouchávacího skandálu americké tajné služby NSA získaly dnes prestižní Pulitzerovu cenu listy The Guardian a The Washington Post. Deníky loni zveřejnily podrobné informace, které jim poskytl bývalý spolupracovník NSA Edward Snowden, který se nyní skrývá v Rusku. Snowden ocenění označil za zadostiučinění pro všechny, kteří věří v to, že veřejnost má ve vládě poslání. Cenu v kategorii služby veřejnosti listům udělila Kolumbijská univerzita, která hodnotí významné novinářské a literární počiny v celkem 21 kategoriích.

V příslušných článcích britského a amerického deníku se veřejnost dozvěděla, že americká Národní agentura pro bezpečnost (NSA) shromažďovala informace o telefonických hovorech a e-mailech milionů Američanů. Zprávy vycházely z dokumentů zveřejněných Snowdenem.Později pak vyplulo na povrch, že sledovány byly i miliony cizinců, včetně desítek hlav států a vlád, což zkomplikovalo diplomatické vztahy USA i s jejich spojenci.Novináři Glenn Greenwald, Ewen MacAskill a Laura Poitrasová z The Guardian a Barton Gellman z listu The Washington Post již za tyto materiály dostali žurnalistickou cenu George Polka za rok 2013.Zveřejnění rozsáhlého špionážního programu NSA po teroristických útocích z 11. září 2011 vyvolalo vlnu rozhořčení v americké i světové veřejnosti a vedlo k přípravě změn těchto programů. Snowden, který nyní žije v ruském exilu, byl ve Spojených státech obviněn ze špionáže a dalších trestných činů a v případě usvědčení mu hrozí až třicetileté vězení.Snowden v prohlášení, které vydala nezisková organizace Freedom of the Press Foundation, cenu označil za zadostiučinění pro "každého, kdo věří v to, že veřejnost má ve státní správě funkci". Také vyslovil uznání "statečným reportérům a jejich kolegům, kteří při práci čelí mimořádnému zastrašování včetně vynuceného ničení novinářských materiálů, nemístného využívání protiteroristických zákonů a řady dalších způsobů nátlaku, který je má zastavit".Další významné Pulitzerovo ocenění spojené s odměnou 10.000 dolarů (skoro 200.000 Kč) dnes dostali pracovníci listu The Boston Globe za rychlé zpravodajské pokrytí loňského bombového útoku na maraton v Bostonu, při kterém zahynuli tři lidé. Cenu získali v kategorii bleskové zpravodajství.Deník The New York Times získal Pulitzerovu cenu ve dvou fotografických kategoriích za reportáže z bostonského atentátu a pak také z teroristického útoku na nákupní středisko v Keni.Pulitzerovy ceny se v USA udělují mimo jiné za investigativní reportáž, domácí zprávy, mezinárodní zpravodajství, komentář, aktualitu, úvodník či komiks. Oceňovány jsou též knihy - nejlepší próza, poezie, biografie či autobiografie, nejlepší kniha o historii USA a od roku 1943 i hudební skladba. V kategorii próza získala Pulitzerovu cenu Donna Tarttová, známá bestsellerem Tajná historie, za knihu The Goldfinch.

Související

Budova Associated Press v Londýně.

Hlavní Pulitzerovu cenu za žurnalistiku získala AP za zpravodajství z Ukrajiny

V pondělí se při udílení Pulitzerových cen nejvíce pozornosti soustředilo na zpravodajství o válce na Ukrajině. Agentura The Associated Press získala dvě ceny za vynikající reportáže a fotografie, včetně ceny za službu veřejnosti, která patří mezi nejprestižnější ocenění. The New York Times pak získal Pulitzerovu cenu za vynikající mix zpravodajských a investigativních článků o konfliktu.
Budova The Washington Post ve Washingtonu, D.C.

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinařinu získal list The Washington Post

Letošní hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci, která je udělována za veřejnou službu, dostal list The Washington Post za zpravodajství kolem nepokojů v sídle Kongresu z loňského ledna. List The New York Times pak dostal hlavní ocenění za mezinárodní zpravodajství za sérii článků o amerických úderech bezpilotními letouny na Blízkém východě, které kvůli chybám při identifikaci cílů vedly k úmrtím civilistů. Zvláštní uznání dostali novináři působící na Ukrajině, kteří informují o vývoji ruské invaze.

Více souvisejících

Pulitzerova cena The Washington Post NSA (The National Security Agency)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 12 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy