Hlavní Pulitzerovu cenu za žurnalistiku získala AP za zpravodajství z Ukrajiny

V pondělí se při udílení Pulitzerových cen nejvíce pozornosti soustředilo na zpravodajství o válce na Ukrajině. Agentura The Associated Press získala dvě ceny za vynikající reportáže a fotografie, včetně ceny za službu veřejnosti, která patří mezi nejprestižnější ocenění. The New York Times pak získal Pulitzerovu cenu za vynikající mix zpravodajských a investigativních článků o konfliktu.

Letošním hlavním držitelem Pulitzerovy ceny za novinářskou práci se stal tým agentury AP díky svému vynikajícímu zpravodajství z obléhaného ukrajinského města Mariupolu. Agentura AP byla oceněna i za své fotografické práce, které dokumentují události od počátku války na Ukrajině. Cenu za mezinárodní zpravodajství získal The New York Times díky sérii reportáží o vraždění civilistů ruskými jednotkami ve městě Buča. V kategorii prózy byly oceněny dva spisovatelé, Barbara Kingsolverová a Hernan Diaz. 

Další ocenění pro The Times přišlo v kategorii ilustrovaných reportáží a komentářů, kde zvítězily díky článku Mony Chalabi v The Times Magazine, který se zaměřil na bohatství zakladatele Amazonu Jeffa Bezose. Chalabiho článek byl považován za neuvěřitelně podrobný a informativní, a přinesl čtenářům nové pohledy na kontroverzního miliardáře. Toto ocenění je dalším potvrzením, že The Times jsou jedním z předních světových médií, které dokážou spojit kvalitní novinářskou práci s vynikajícími ilustracemi a vizualizacemi. Uvedl deník The Washington Post.

Letošním hlavním vítězem Pulitzerovy ceny za veřejnou službu jsou novináři z agentury AP, v čele s reportérkou Lori Hinnantovou, videožurnalistou Mstyslavem Černovem, producentkou Vasilisou Stěpaněnkovou a fotoreportérem Jevhenem Maloletkou. Tento tým se vydal do přístavu Mariupol hned po zahájení ruské invaze 24. února 2022 a v městě zůstal více než dva týdny, aby zdokumentoval ničení města ruskými jednotkami, včetně útoků na nemocnice a civilní infrastrukturu. Tito novináři byli posledními zahraničními novináři v Mariupolu, než se jim podařilo riskantním útěkem z města. Maloletka získal také cenu World Press Photo za svůj snímek z rozbombardované porodnice v Mariupolu.

Agentura AP vyslala své novináře do ukrajinského Mariupolu jako jedny z mála mezinárodních zpravodajských organizací, když město padlo do ruských rukou. Tito novináři, kteří se stali posledními zahraničními novináři v Mariupolu, dokázali zdokumentovat pád města. Vedle prestižní ceny za veřejnou službu, která je považována za nejvyšší ocenění, získala agentura AP i cenu za fotografii za své zpravodajství.

Caroline Kitchenerová z The Washington Post si odnesla cenu za nejlepší domácí reportáž za své sledování důsledků rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu, které loni zrušilo právo na potrat dané v roce 1973 v případu Roeová versus Wade. Jedním z příběhů, které otiskla, byl ten o náctileté dívce z Texasu, která kvůli omezení potratů nemohla přerušit nechtěné těhotenství a musela porodit dvojčata. Magazín The Atlantic získal cenu za nejlepší zahraniční zpravodajství za materiály Caitlin Dickersonové, která dokumentovala dopady politiky bývalého prezidenta Donalda Trumpa na rozdělování migrantů a jejich rodin na hranicích USA.

Kromě novinářských kategorií jsou v rámci Pulitzerových cen oceněni také tvůrci v oblasti literatury a hudby. Letos byly v kategorii prózy uděleny dvě ceny. Barbara Kingsolverová získala cenu za svůj román Demon Copperhead, který je moderní adaptací klasického díla Charlese Dickense David Copperfielda. Hernan Diaz zaujal porotu románem Trust, který inovativním způsobem vypráví o vzestupu a pádu vlivné rodiny v New Yorku v 20. letech 20. století. V kategorii biografií byla oceněna Beverly Gageová za svou knihu o dlouholetém šéfovi FBI Edgaru Hooverovi.

Pulitzerova cena je každoročně udělované prestižní americké žurnalistické a umělecké ocenění. Jejím zakladatelem je americký novinář maďarského původu Joseph Pulitzer. Cena je udělována od roku 1917 a v současné době obsahuje 21 kategorií. Ve dvaceti kategoriích získává laureát odměnu 15.000 dolarů. V kategorii veřejné služby obdrží zlatou medaili. Od počátku je tato cena udělována za žurnalistiku a literaturu, přičemž od roku 1943 se tato cena rozšířila i do oblasti hudební tvorby. Cenu uděluje Kolumbijská univerzita v New Yorku.

Související

Budova The Washington Post ve Washingtonu, D.C.

Hlavní Pulitzerovu cenu za novinařinu získal list The Washington Post

Letošní hlavní Pulitzerovu cenu za novinářskou práci, která je udělována za veřejnou službu, dostal list The Washington Post za zpravodajství kolem nepokojů v sídle Kongresu z loňského ledna. List The New York Times pak dostal hlavní ocenění za mezinárodní zpravodajství za sérii článků o amerických úderech bezpilotními letouny na Blízkém východě, které kvůli chybám při identifikaci cílů vedly k úmrtím civilistů. Zvláštní uznání dostali novináři působící na Ukrajině, kteří informují o vývoji ruské invaze.

Více souvisejících

Pulitzerova cena Associated Press (AP)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy