Vesničan objevil největšího dinosaura. Ročně přibral 6000 kilogramů

Buenos Aires – Argentinský vesničan v roce 2008 oznámil paleontologický nález – stehenní kost dinosaura. Muž bohužel zemřel dříve, než mohly vykopávky začít. Server Le Point informuje o tom, co o dinosaurovi zatím víme.

Vykopávky na argentinském poli začaly až v roce 2013. Dnes už mají paleontologové k dispozici téměř všechny kosti prehistorického obra, který se živil listím ze stromů. Jedná se o býložravce z čeledi sauropodů, který žil před devadesáti pěti miliony let.

Dinosaurus prý dokázal spořádat tolik listí, že byl každý rok schopný přibrat 6000 kilogramů. Údajně byl čtyřicet metrů dlouhý, dvacet metrů vysoký a vážil kolem osmdesáti tun. Pro představu byl tedy vysoký jako sedmiposchoďový panelák a vážil více než čtrnáct slonů.

Luis Carballido, jeden z osmi paleontologů, kteří se vykopávek účastnili, říká: „Je to opravdový paleontologický poklad. Když jsme s odkrýváním ostatků začali, překvapila nás velikost dinosaurovy stehenní kosti." Vědci nakonec na poli odkryli ne jednu, ale dokonce sedm koster tohoto pravěkého giganta.

Související

Více souvisejících

Dinosauři

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy