Zmizení letu MH370: Možná to bylo jinak, šokují vyšetřovatelé

Canberra - Vyšetřovatelé ztráty letu MH370 se nyní domnívají, že Boeing 777 s 239 lidmi na palubě se ze své trasy odklonil o něco dříve, než se doposud předpokládalo. Stále však operují s verzí, že se letadlo společnosti Malaysia Airlines zřítilo západně od australského pobřeží. Informuje server news.com.au.

Malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai jednal se svým australským protějškem Warrenem Trussem v Canbeře. Druhý jmenovaný následně oznámil, že je potřeba důkladněji prošetřit neúspěšné telefonní hovory, které se snažil navázat pozemní personál s letadlem poté, co zmizelo z radarů.

"Musíme zapracovat na snaze zmapovat pozici letadla v době, kdy se s ním Malaysia Airlines snažily navázat komunikaci pomocí satelitního telefonu. Naznačuje totiž, že stroj se otočil směrem na jih o chvilku dříve, že jsme dříve předpokládali," stojí v prohlášení.

Truss zároveň oznámil, že pátrací oblast zůstává nezměněná. Dodatečné analýzy satelitních dat ale vytipovaly místa na jejím jižním okraji, kterým bude přikládána primární pozornost.

V nejbližších týdnech by měla začít nová fáze pátrací operace. Konkurz na prohledání dna v rozsáhlé oblasti jižního Indického oceánu vyhrála holandská firma Fugro. Akce potrvá nejméně rok a její náklady se budou pohybovat okolo 52 milionů dolarů (přes miliardu korun).

Související

Ilustrační fotografie

Po cestujících z Číny bude požadovat test i Jižní Korea nebo Malajsie

Po cestujících z Číny bude požadovat test na koronavirus také Jižní Korea. Oznámil to dnes podle agentury Reuters premiér Han Duk-so. Pandemická opatření týkající se osob přijíždějících z Číny přijaly v uplynulých dnech Japonsko či Spojené státy a nejnověji také Španělsko. Měření tělesné teploty a testování odpadních vod z letadel přilétajících z Číny na přítomnost koronaviru zavádí Malajsie. 

Více souvisejících

Malajsie Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy