Zeman se zapletl do historie Tádžikistánu. Rozsekl to Ovčáček

Dušanbe - O islámském terorismu hovořil dnes český prezident Miloš Zeman v Dušanbe s prezidentem Tádžikistánu Imomalim Rachmonem. Český prezident pochválil tádžickou hlavu státu za to, jak se podle něj dokázala vypořádat s potížemi, které islámští radikálové působili ve válce v Tádžikistánu v 90. letech minulého století.

O svém hostiteli Zeman řekl, že je "jediný prezident na světě, který dokázal porazit islámský terorismus".

Tádžický konflikt bývá obvykle označován za občanský. Demokratická opozice se tehdy spojila s islámskými radikály a některými menšinami, které bojovaly za sebeurčení, a začala válku proti oficiální vládě. Vládní vojska s pomocí ruské a uzbecké armády měla převahu, ale porazit opoziční vojska se jí nepodařilo. Válka se zvrhla v nejhorší etnické čistky v oblasti. Statisíce lidí muselo odejít ze svých domovů a desetitisíce jich bylo povražděno. Válka skončila v roce 1997. 

Zeman při setkání s Rachmonem, jehož úvodní část mohli novináři sledovat, rusky poznamenal, že boje občanskou válkou nebyly, ale že šlo o boj proti terorismu. Na pozdější tiskové konferenci, vedené v ruštině a v češtině, již Zeman konflikt občanskou válkou nazval. Podle Zemanova mluvčího prezident konflikt považuje za občanskou válku, která byla i bojem proti terorismu.

Podle některých zdrojů si střety v Tádžikistánu v 90. letech vyžádaly až 100.000 obětí, Zeman mluvil o 150.000 obětech.

Rachmon je v čele středoasijského Tádžikistánu od roku 1992, kdy jako premiér převzal prezidentské pravomoci po Akbaršo Iskandarovi, jenž kvůli nepokojům rezignoval. Rachmon byl prezidentem zvolen v roce 1994 a pak znovu v letech 1999, 2006 a 2013. Západní státy volby opakovaně označovaly za netransparentní a zmanipulované. Hornatá země je považována za nejchudší z postsovětských republik a mimo jiné za tranzitní zemi pašeráků drog ze sousedního Afghánistánu.

Rachmon na tiskové konferenci označil Česko za důležitého politického a ekonomického partnera své země v Evropě a vyslovil se pro další rozvoj vzájemných vztahů, které označil za historicky skvělé. Řekl, že se Zemanem hovořil o terorismu, extremismu a mezinárodní kriminalitě a o společném odhodlání jim čelit.

Zeman připomněl, že v Tádžikistánu byl před třiceti lety, kdy do této země přijel zavádět výpočetní techniku do zemědělství. "Tádžikistán je zemí s tragickou minulostí a velmi dobrou budoucností," poznamenal Zeman a pozval svého hostitele k návštěvě Prahy.

Související

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky) Komentář

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

Více souvisejících

Miloš Zeman tádžikistán

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy