Zmizení letu MH370: Obhájce pozůstalých zuří. Nové informace

Kuala Lumpur - Překvapivý krok malajsijských úřadů, které zmizení letu MH370 společnosti Malaysia Airlines tento týden prohlásily za nehodu, je pečlivě promyšlená taktika, jejímž cílem je kontrolovat proces a výši kompenzací pozůstalým. Myslí si to americký právník Jerry Skinner, jenž rodiny cestujících ze ztraceného Boeingu 777 zastupuje. Informuje server news.com.au.

Letadlo s 239 lidmi na palubě zmizelo 8. března loňského roku během letu z Kuala Lumpur do Pekingu. Všeobecně se předpokládá, že se stroj odklonil z kurzu a po několik hodinách letu se zřítil v Indickém oceánu. Navzdory rozsáhlému pátrání se však doposud nepodařilo najít jedinou fyzickou stopu.

Skinnera nepřekvapuje, že zmizení stroje bylo prohlášeno za "nehodu" pouhý den poté, co Malaysia Airlines nabídli kompenzace pozůstalým cestujících z jiného svého havarovaného stroje, letu MH17, který byl v červenci 2014 sestřelen nad Ukrajinou.

Právník zastupující rodiny cestujících z letu MH370 se domnívá, že tímto krokem chtějí aerolinky obejít platné zákony a vypořádat se s pozůstalými způsobem, který považují ze svého pohledu za výhodný.     

Malaysia Airlines podepsaly tzv. montrealskou konvenci. Ta ukládá odškodnit pozůstalé leteckých nehod částkou 180 tisíc dolarů (zhruba 4,1 milionu korun). Pokud by se však ukázalo, že zmizení boeingu nebylo nehodou, ale například promyšleným činem, suma by mohla být mnohem vyšší.  

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malajsie Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

V lomu ČSA přeruší těžbu. Bude se propouštět, oznámila Severní energetická

Severní energetická ve čtvrtek oznámila, že přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku v Ústeckém kraji. Rozhodnutí o ukončení provozu má přijít v následujících měsících. Firma se chystá propustit asi 500 zaměstnanců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy