Oříškový skandál: Dědička Korean Air jde na rok za mříže

Soul - Dcera šéfa Korean Air a dnes již bývala viceprezidentka leteckého impéria byla v "oříškovém skandálu" odsouzena k ročnímu vězení za porušení pravidel leteckého provozu.

Čo Hjon-a (43), která také používá anglické jméno Heather, 5. prosince rozhořčilo, že jí letuška v první třídě před startem letadla na letišti v New Yorku zapomněla nabídnout makadamové oříšky. Když si je vyžádala, přinesla jí je dotyčná v papírovém sáčku, místo na talířku.

Čoová následně nařídila, aby se letadlo vrátilo k letištní hale, kde přikázala vedoucímu palubní posádky opustit stroj. Kvůli incidentu byl přílet na soulské letiště opožděn o 11 minut.

Soud dnes shledal Čoovou vinnou z toho, že přiměla letadlo změnit svou trasu, bránila kapitánovi letu ve výkonu povinností a že donutila vedoucího palubní posádky opustit letadlo. Bývalá vysoká představitelka Korean Air byla naopak zbavena obvinění, že bránila vládnímu vyšetřování případu. Prokuratura pro ni žádala tři roky vězení.

Čoová se již dříve za své chování omluvila a vzdala se svých funkcí. Zadržena byla 30. prosince a v lednu veškerá obvinění před soudem odmítla. Obhajoba před soudem poukazovala na to, že porušení pravidel letového provozu nebylo příliš závažné vzhledem k tomu, že letadlo bylo v době incidentu stále na zemi a ještě ani nestálo na ranveji. Stroj se kvůli Čoové prý vracel pouze o 17 metrů zpět.

Související

Airbus A380 společnosti Korean Air, foto: Laurent ERRERA

Korean Air obnoví leteckou linku z Prahy do Soulu

Letecká společnost Korean Air obnoví od 21. srpna linku z Prahy do Soulu. Spoje budou zatím na trase létat jednou týdně. Do Prahy se tak vrátí čtvrtá dálková linka po koronavirové krizi. Dnes o tom informovalo Letiště Praha. Z Prahy se nyní létá také do Dauhá a do Dubaje.

Více souvisejících

Korean Air Jižní Korea

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 53 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy