Na Vanuatu po supercyklonu panuje chaos, vláda se zlobí na humanitární týmy

Port Vila - Na souostroví Vanuatu, které minulý týden v pátek zpustošila tropická bouře Pam, proudí humanitární pomoc. Její distribuce ale naráží na velké problémy. Ministr zemědělství David Tosud varoval, že zbývá méně než týden času, než lidem dojdou potraviny.

Místopředseda vládní komise pro katastrofy Benjamin Shing uvedl, že Vanuatu jako jedna z nejchudších zemí světa je opravdu vděčné za humanitární pomoc. Nicméně humanitárním organizacím vytkl, že mnohé z nich prý raději působí jen ve svém koutku po svém, než aby spolupracovaly s vládou.

"Opravdu se omlouvám, ale musím říct, jak to je. Skoro všude, kam se (mezinárodní organizace) vydaly, mají své vlastní operační systémy, vlastní sítě a odmítají postupovat podle vládních pokynů. Tři dny jsme se museli pokoušet o koordinaci, namísto abychom cenný čas využili k vyhodnocení situace," prohlásil.

Ředitel operace humanitární organizace Oxfam na Vanuatu Colin Collett van Rooyen tuto kritiku odmítl. "Nadále spolupracujeme s vládou, jak jsme činili a jak to děláme vždy, abychom lépe pomohli postiženým," prohlásil.

Zdroj: YouTube

Jistý zmatek nicméně panuje i ohledně počtu obětí živlů. Představitelé Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí Organizace spojených národů (OCHA) zprvu odhadovali počet obětí na 44, pak hovořili o 24 potvrzených obětech a nakonec bilanci snížili na 11 mrtvých. Ale podle vlády si bouře ve skutečnosti vyžádala jen sedm životů, protože další čtyři úmrtí se týkala již dříve hospitalizovaných pacientů.Nechybějí však ani příklady až neuvěřitelné odolnosti: vesnice na severu ostrova Éfaté se při přeletu vrtulníku před pár dny zdála smetená z povrchu zemského a nevykazovala žádné známky života, ale už o den později se na témže místě desítky vesničanů pokoušeli obnovit své příbytky a hovořili jen o jediném raněném.

Každopádně humanitární organizace čelí velkým logistickým problémům, aby doručily pomoc na desítky ostrovů, jimž mnohdy chybějí přistávací dráhy i dostatečně hluboké přístavy. Rozsah škod je nadále ve značné části souostroví neznámý, podobně jako potřeby postižených.

Související

Ilustrační foto

Týmy záchranářů v šoku: Situace na Vanuatu je horší, než se myslelo

Port Vila - Na tichomořské souostroví Vanuatu, které zpustošila tropická bouře Pam, proudí pomoc ze zahraničí. Týmy záchranářů a humanitárních pracovníků mají ale podmínky pro práci velmi ztížené, na ostrovech nefunguje prakticky nic. V oblasti již není pohřešován žádný český občan, sdělilo dnes ČTK ministerstvo zahraničí.

Více souvisejících

Tropická bouře Pam (březen 2015) Vanuatu (souostroví)

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 24 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy