Dron natočil zkázu v Nepálu, zemětřesení si vyžádalo již 5000 obětí

Káthmánů - Počet obětí devastujícího zemětřesení, které o víkendu udeřilo v Nepálu silou 7,8 stupně, přesáhl 5000 a zraněných je téměř 8000. Podle zprávy OSN otřesy postihly osm milionů lidí. Do oblasti míří humanitární pomoc z celého světa.

Některé humanitární organizace působící na místě se obávají, že bilance se vyšplhá až na 15 tisíc obětí. Kromě mrtvých v miliónové metropoli Káthmándú a okolí zahynulo navíc při sesuvu laviny na Mount Everestu nejméně 18 lidí.

Ve strachu z nedostatku jídla, vody a dalších potřeb berou lidé útokem obchody i čerpací stanice, aby si zajistili co možná největší zásoby. Podle tiskových agentur ale většina obchodů, které v postižených oblastech ještě zůstaly otevřené, už nemá prakticky co nabídnout.

Dalším dnem také pokračuje útěk lidí z Káthmándú, ať už ze strachu zůstat ve městě uhnízděném v horském údolí, anebo proto, aby zjistili osud svých blízkých ve vesnicích a městečkách, odkud pocházejí.

Zdroj: YouTube

Mluvčí Světového programu pro výživu (WFP) Elisabeth Byrsová uvedla, že WFP spustí "mohutnou operaci" a první letadlo s potravinami přiletí do Káthmándú už dnes. Český tým 36 lékařů, sester a hasičů na pomoc obětem zemětřesení odletí z Prahy nejdřív před 16:00. Letadlo bylo naloženo a čeká na povolení.

Mezinárodní federace ČK&ČP poskytne pomoc v rozsahu 885.100.000 Kč, která by měla pokrýt potřeby 75.000 lidí postižených zemětřesením na dobu 18 měsíců - půjde o poskytnutí přístřeší a obnovy obydlí, vyplnění mezer v poskytování zdravotní péče, o psychosociální asistenci, pátrání po nezvěstných, základní domácí potřeby, zajištění pitné vody, hygieny, ale také o příspěvky na pomoc místním živnostníkům. V současnosti poskytovaná okamžitá pomoc se dostává cca 29.000 domácností, jde o šaty, stany či hygienické potřeby, uvedl cervenykriz.eu.

SOS NEPÁL 54333345/0300

Můžete také poslat SMS ve tvaru DMS NEPAL na číslo 87777 (Nadace Vodafone za každou DMS zaslanou do 10.května ve své síti daruje navíc 30 Kč.)

Související

Více souvisejících

Zemětřesení v Nepálu (25.4.2015) Červený kříž

Aktuálně se děje

před 1 minutou

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

před 38 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 1 hodinou

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy