Výpravy za džihádem? Austrálie má velký problém, vláda musí přitvrdit

Canberra - Austrálie se musí v poslední době stále častěji zabývat hrozbou islamismu. Premiér Tony Abbott dnes oznámil plán vlády, podle kterého bude možné za určitých podmínek odebírat australské občanství.

"Nový zákon se bude týkat lidí s dvojím občanstvím, kteří bojují po boku skupin, jako je Islámský stát, stejně jako 'osamělých vlků', ať už působí v Austrálii nebo na cizí půdě," konstatoval s tím, že opatření se nebude vztahovat na australské občany, kteří nemají druhý pas.

Ministr pro přistěhovalectví Peter Dutton bude mít pravomoc zbavit australského občanství ty státní příslušníky s dvojím občanstvím, kteří budou čelit podezření z terorismu, i když nebudou usvědčeni z porušení zákonů, dodal Abbott. Rozhodnutí bude podléhat přezkoumání soudem.

Australská média dnes informovala o australské ženě (26) ze Sydney, která konvertovala k islámu a tento měsíc opustila své dvě děti ve věku pět a sedm let a odjela do Sýrie, aby se připojila k Islámskému státu. Ministryně zahraničí Julie Bishopová dnes v parlamentu řekla, že tato žena není ojedinělým případem. Odhaduje se, že 30 až 40 Australanek spolupracuje s teroristy v těchto dvou zemích.

"Je nepochopitelné, že zatímco zástupy nevinných mladých žen a dívek se zoufale snaží dostat ze spárů Islámského státu, mladé australské ženy a dívky se snaží k IS připojit," dodala.

Abbott uvedl, že v Iráku a Sýrii bojuje v řadách Islámského státu asi stovka Australanů a dalších asi 150 je podporuje z australského území. Podle generálního prokurátora George Brandise 40 až 50 procent australských bojovníků na Blízkém východě má dvojí občanství.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 
Policie Austrálie

Útočník ubodal v Sydney pět lidí. Podle policie mohlo jít o terorismus

Po dnešním útoku nožem v obchodním domě v Sydney zahynulo pět lidí. Několik dalších osob, včetně malého dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti. Australská policie, která informovala o této události agenturu Reuters, uvedla, že na místě nenalezla žádné důkazy o motivaci útočníka, ale nevyloučila možnost terorismu.

Více souvisejících

Austrálie Tony Abbott Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 13 minutami

před 13 minutami

před 14 minutami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Ukrajina odpálila na Krym rakety ATACMS. Americká munice už pomáhá

Ruská protivzdušná obrana zničila čtyři rakety dlouhého doletu, které ukrajinské síly odpálily na poloostrov Krym. Oznámilo to v sobotu ráno ruské ministerstvo obrany, podle něhož šlo o střely ATACMS dodané Spojenými státy.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy