Zářiová tragédie v Mecce má podstatně víc obětí, než se oficiálně uvádí

Mekka - Pouť do Mekky se už několikrát v historii proměnila v tragédii. Tak tomu bylo i v letošním roce, když poutníci směřovali do údolí Miná k tradičnímu rituálu kamenování Satana.

24. září letošního roku směřovalo na zmíněné místo na dva miliony muslimů z 36 zemí. Protože už z minulosti byly známy tragédie, například v roce 1990 bylo při panice ušlapáno 1426 lidí, povolalo Saúdské království k pohotovosti na 100 000 policistů a vojáků. Jenže ani tato síla nebyla s to zabránit katastrofě. Podle oficiálních úřadů při incidentu zahynulo 769 lidí a dalších 934 bylo zraněno.

Jenže už dva týdny poté první zprávy začaly spekulovat, že mrtvých bude daleko víc a jejich počet dosáhne nejvyššího čísla v historii pouti do Mekky. Padl údaj 1450 obětí a ani to ještě podle světových agentur nemusel být definitivní počet. Necelého čtvrt roku po události vyhodnotili pracovníci agentury AP dostupné materiály a oficiálně oznámily s odvoláním na další nezávislé zdroje, že obětí bylo nejméně třikrát více, než tvrdí saúdské úřady. Ty před zmíněné informace nadále zastávají stanovisko, že obětí nebylo více než oficiálně zmíněných 769. Nereagovaly ani na říjnové prohlášení, že se tento údaj nezakládá na pravdě.

K incidentu došlo v blízkosti výjezdu z nádraží na jednokolejové trati u stanových táborů, kde se nacházely tisíce poutníků, kteří přišli na pětidenní oslavu druhého nejvýznamnějšího islámského svátku Eid al-Ahda. Oficiální sdělení AP uvádí, že nové číslo počtu mrtvých dosáhlo 2411 osob a je výsledkem několika nezávislých analýz.

Související

Mekka je město s cca 2 miliony obyvateli v západní části Saúdské Arábie. Je hlavním městem provincie Mekka v regionu Hidžáz. Je rodištěm Mohameda, proroka islámu, a je nejsvětějším městem islámu. Každým rokem putuje na pouť během hadždže (islámský měsíc dhú'l-hidždža) do Mekky tři milióny muslimů, přičemž nevěřícím je vstup do města tradičně zakázán.

Do Mekky smí letos milion lidí, musí být očkovaní a mladší 65 let

Letošní velké muslimské pouti do Mekky se bude moci zúčastnit milion věřících ze Saúdské Arábie a ciziny, oznámila dnes místní vláda. V předchozích dvou letech Rijád kvůli pandemii covidu-19 povolil účast jen několika tisícům lidí. Podle televize Al-Džazíra se pouť uskuteční v červenci.

Více souvisejících

Saúdská Arábie Mekka poutníci / víra

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy