V čele Filipín patrně stane "asijský Trump", toleruje eskadry smrti

Manila - Filipínský prezident Benigno Aquino vyzval kandidáty na nejvyšší úřad v zemi, aby se spojili a nedopustili vítězství Rodriga Duterteho (71). Ten už kvůli svým kontroverzním výrokům získal přezdívku "asijský Trump". Volby se konají v pondělí.

Duterte, který je od roku 1988 starostou jihofilipínského města Davao, proslul vulgární nadávkou papežovi kvůli zastavení dopravy v Manile během jeho loňské návštěvy. Za výrok se později omluvil s tím, že byl určen filipínské vládě.

Hranici podle mnohých překročil i začátkem dubna komentářem vraždy australské misionářky ve vězení v Davau v roce 1989. Během vzpoury tehdy vězni vzali ženu jako rukojmí, znásilnili ji a zabili. "Rozčílilo mě, že byla znásilněna, to je jedna věc, ale byla tak krásná, starosta by měl mít přednost," prohlásil Duterte.

Když si Austrálie a USA prostřednictvím svých ambasád stěžovaly na jeho výrok, Duterte jim vzkázal, ať "zavřou pusu". A dodal, že přeruší styky s jejich zeměmi, bude-li zvolen prezidentem.

Body u voličů získává Duterte zejména tvrdým postojem vůči zločincům. Kritici ho ale obviňují z toho, že toleruje eskadry smrti, které v Davau podle organizace Human Rights Watch zabily přes tisíc lidí.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte Filipíny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy