Filipínský prezident rozjel válku proti drogám, počet zabitých stoupl na 1800

Manila - Od doby, co se stal filipínským prezidentem Rodrigo Duterte, zahynulo ve válce proti drogám na 1800 lidí. OSN už vyzvala Manilu, aby zastavila zabíjení osob podezřelých z obchodování s narkotiky, jejich pašování či užívání.

Duterte ve svém inauguračním projevu 30. června slíbil "nesmiřitelný a vytrvalý" boj proti korupci, zločinnosti a nelegálním drogám. V předvolební kampani mimo jiné prohlásil, že by zabil své vlastní děti, kdyby braly drogy.

Šéf filipínské národní policie Ronald Dela Rosa sdělil senátnímu výboru pro vyšetřování mimosoudních vražd, že během policejních operací bylo zabito 712 pašeráků a uživatelů drog.

Policie také prošetřuje 1067 usmrcení lidí spojených s drogami, k nimž došlo mimo policejní operace. Podle analytiků se k této formě "spravedlnosti" uchylují obyvatelé povzbuzení přístupem prezidenta. Policejní šéf uvedl, že zmíněné údaje byly shromážděny v období od 1. července.

Duterte v reakci na kritiku OSN pohrozil vystoupením Filipín z mezinárodního společenství. Tento krok ale dnes popřelo filipínské ministerstvo zahraničí.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte Filipíny Drogy

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy