Uzbecký prezident státu nevládne. Dělají to za něj prý jiní

Taškent/Moskva - Mocenské klany v Uzbekistánu se po nedávné smrti prezidenta Islama Karimova nedohodly na novém vůdci země. O moc se proto budou dělit.

S odvoláním na své diplomatické zdroje to uvedla agentura Reuters. Na kompromisní dohodě se podle zdrojů podílel Ališer Usmanov, rodilý Uzbek s ruským pasem a nejbohatší ruský miliardář.

Usmanov, třetinový vlastník londýnského fotbalového klubu Arsenal, se podle Reuters zúčastnil klíčové schůzky koncem září v Taškentu, na které byla dělba moci potvrzena. Premiér Šavkat Mirzijojev, který se po Karimovově smrti stal úřadujícím prezidentem, bude podle dohody jen oficiální tváří režimu s omezenými pravomocemi. Předpokládá se, že v prezidentských volbách 4. prosince bude Mirzijojev ve funkci potvrzen.

Karimov počátkem září podlehl mozkové mrtvici. V čele Uzbekistánu stál od roku 1991, za sovětské éry byl šéfem uzbeckých komunistů.

Nový prezident nebude mít právo prosazovat vlastní rozhodnutí, uvádí Reuters. Faktickými vládci Uzbekistánu budou podle dohody dojednané Usmanovem jiní dva muži - dvaasedmdesátiletý šéf uzbecké tajné policie Rustam Inojatov a osmapadesátiletý viceprezident a ministr financí Rustam Azimov. Bývalí dávní spolupracovníci Karimova jsou šéfy mocných regionálních klanů, které ovládají uzbeckou ekonomiku a politiku.

Související

Petr Fiala

Fiala uzavírá cestu po Asii v Uzbekistánu, připojil se k němu Kupka

Premiér Petra Fiala (ODS) dnes uzavírá svou cestu po Asii na návštěvě Uzbekistánu, kde se k české delegaci připojil také ministr dopravy a Fialův spolustraník Martin Kupka. Oba politici se snažili místní představitele přesvědčit k investici do dopravních prostředků z České republiky. 

Více souvisejících

uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

před 15 minutami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Zásah v sídle BIS. Na podatelně se objevila podezřelá zásilka

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy