Filipíny zrušily plánovanou koupi policejních pušek od USA

Manila - Filipínský prezident Rodrigo Duterte nedávno během návštěvy Čímy oznámil "rozchod s USA" a dnes nařídil zrušit plánovanou koupi 26 tisíc policejních pušek od Spojených států.

Americké ministerstvo zahraničí zamýšlený prodej pušek pro filipínskou policii pozastavilo poté, co nejvýše postavený demokrat v senátním výboru pro zahraniční vztahy Ben Cardin prohlásil, že proti tomuto obchodu bude protestovat.

"Budeme muset hledat jiný zdroj, který je levnější," prohlásil dnes Duterte v televizním projevu. Šéf filipínské policie Ronald dela Rosa uvedl, že americké pušky jsou spolehlivé, alternativním dodavatelem by se ale podle něj mohla stát i Čína. Duterte v minulosti mluvil jako o možném dodavateli také o Rusku.

Vztahy mezi dlouhodobými spojenci USA a Filipínami se v poslední době zkomplikovaly. Washington kritizuje především jeho tažení proti drogám, při němž bylo za poslední měsíce v zemi zabito přes 2300 lidí.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte zbraně USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy