Osobně jsem zabíjel podezřelé dealery, pochlubil se prezident Duterte

Manila - Při boji proti překupníkům drog bylo od konce června na Filipínách zabito na 5000 osob. Prezident Rodrigo Duterte prohlásil, že osobně zabíjel lidi podezřelé z drogových zločinů, když byl starostou města Davao.

Duterteho protidrogové tažení v zemi kritizují Spojené státy, OSN, Evropská unie i mezinárodní organizace na ochranu lidských práv. Duterte ale tento týden zopakoval, že se protidrogové kampaně kvůli lidským právům a kritice světových vůdců, jako je americký prezident Barack Obama, vzdát nehodlá.

Podle Duterteho byla třetina z více než 5000 lidí zabitých při zátazích proti překupníkům drog usmrcena při oficiálních policejních akcích. Ostatní zahynuli za "nevyjasněných okolností".

"V Davau jsem to praktikoval osobně. Jenom abych ukázal (policistům), že když to můžu udělat já, mohou i oni," citovala agentura AFP slova, která Duterte pronesl v pondělí večer na podnikatelském fóru. "Jezdil jsem ulicemi Davaa na velké motorce, Vyhledával jsem konfrontace, abych mohl zabíjet," řekl.

Starostou 1,5milionového města Davao byl Duterte 22 let. Byl tehdy oceňován za to, že se mu podařilo vrátit pořádek do města proslulého zločinností. Podle organizací pro lidská práva tam ale smrtící komanda zabila stovky lidí, včetně dětí žijících na ulici.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte Filipíny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy