Připravte se na odchod z Filipín. Sbohem, Ameriko, vzkázal filipínský prezident Duterte

Manila -  Washingtonu by se měl připravit na možné zrušení smlouvy, která Pentagonu umožňuje rozmístit na Filipínách zbraně. Vzkázal to filipínský prezident Rodrigo Duterte.

Duterte také řekl, že Filipíny mohou „přežít bez amerických peněz". „Nepotřebujeme vás," řekl prezident na tiskové konferenci po příjezdu z návštěvy Kambodže a Singapuru. „Připravte se na odchod z Filipín. Sbohem, Ameriko," prohlásil Duterte. Rozhodnutí o odchodu americké armády z Filipín podle něj může padnout „kterýkoli den".

Podle vůdce Filipín je nadějí pro zlepšení americko-filipínských vztahů snad jen nový prezident Donald Trump, kterého Duterte chválí. „Líbí se mi vaše řeči, jsou jako moje, pane prezidente. Jsme si podobní a lidé se stejnou náturou k sobě pasují," poznamenal prezident.

Podle agentury Reuters Duterteho zjevně pohoršilo rozhodnutí americké vládní humanitární organizace Millennium Challenge Corporation (MCC) pozastavit zařazení Filipín do podpůrných programů kvůli porušování lidských práv. „Nestojíme o vaše peníze, Čína nám jich slíbila spoustu. Politika tady v jihovýchodní Asii se mění," řekl Duterte.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte USA (Spojené státy americké) Filipíny

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy