Podloudně přes moře? Australská politika zastavování člunů s migranty je nekompromisní

Sydney - Austrálie v přístupu k některým imigrantům uplatňuje politiku "zastavování člunů". Každý, kdo se snaží do země dostat přes moře, je odeslán do detenčního centra v jiné zemi. Australská vláda tuto praxi obhajuje, ochránci lidských práv naopak nešetří kritikou.

Vláda to označuje za "regionální zpracování" žádostí o azyl. Dokud nejsou vyřízené, migranti jsou zadržováni v detenčních centrech v Papue-Nové Guineji a na tichomořském ostrově Nauru.

Lidé, u kterých úřady uznají, že skutečně potřebují ochranu, dostanou slib přesídlení do dalších zemí, ale nikdy ne do Austrálie. "Lidé, kteří se do Austrálie snaží nelegálně dostat na člunech, nebudou mít nikdy možnost usadit se v Austrálii. Z tohoto pravidla neexistují žádné výjimky," řekl ministr pro imigraci Peter Dutton koncem dubna, kdy uplynulo 1000 dnů od doby, kdy k břehům Austrálie připlula poslední loď pašující lidi.

Režim regionálního vyřizování žádostí o azyl vystavil Austrálii obviněním z vážného porušování lidských práv. Zpráva OSN došla v roce 2015 k závěru, že některé aspekty azylové politiky Austrálie porušují mezinárodní Úmluvu proti mučení.

Podle zprávy OSN Austrálie porušila práva žadatelů o azyl, kteří jsou zadržováni na ostrově Manus na Papui-Nové Guineji a kde čekají na vyřízení žáídosti. Tito lidé jsou podle OSN vystaveni mučení nebo krutému, nelidskému a ponižujícímu zacházení.

Začátkem letošního roku organizace Amnesty International obvinila Austrálii, že vytvořila záměrně krutý a nelidský systém, aby v něm trpěli zoufalí a zranitelní lidé. Generální tajemník Amnesty International Salil Shetty šel ještě dále a tvrdí, že australská politika týkající se uchazečů o azyl, kteří připlouvají na člunech, je "flagrantním porušením" mezinárodních konvencí o uprchlících a lidských právech.

Detenční centrum na ostrově Manus se má ke konci roku 2017 uzavřít, ale ne proto, že by se Austrálie rozhodla reagovat na údajná porušování lidských práv. V dubnu 2015 nejvyšší soud Papui-Nové Guneji rozhodl, že centrum je ilegální a zadržování žadatelů o azyl porušuje ústavu země. To způsobilo Austrálii problém: co dělat s více než 800 muži, kteří jsou zde zadržováni. Dutton chce, aby detenční tábor na ostrově byl uzavřen do 31. října.

Lidé na ostrově Manus budou přesídleni na základě dohod se Spojenými státy Americkými nebo Papuou-Novou Guineou - pokud bude uznáni za skutečné uprchlíky. Ostatní budou vráceni zpět do svých zemí. Dohodu o výměně lidí Canberra uzavřela s vládou Baracka Obamy a nový americký prezident Donald Trump ji bude neochotně dodržovat, i když ji označil za "hloupou" Zatím ale není jasné, kolik lidí nakonec přesídlí do USA.

Související

Elon Musk

Musk označil australskou vládu za fašisty

Technologický magnát Elon Musk přirovnal australskou vládu k "fašistům" kvůli navrhované legislativě, která má ukládat pokuty společnostem vlastnícím sociální média, pokud nezastaví šíření dezinformací. Uvedl to server The Guardian.
Austrálie

Počasí v Austrálii trhlo rekord. V zimě tam naměřili 41 stupňů

V odlehlé oblasti na severozápadě Austrálie byl v pondělí zaznamenán nový teplotní rekord během probíhající zimy. V areálu vojenského výcvikového zařízení v Yampi Sound ve státě Západní Austrálie naměřili v 15:37 místního času teplotu 41,6 stupně Celsia, což je o 0,4 stupně více než předchozí rekord.

Více souvisejících

Austrálie uprchlíci amnesty international uprchlické tábory

Aktuálně se děje

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

včera

včera

Kamala Harrisová

Klíčové státy pro Harrisovou, ukazuje nový průzkum. Rozhodnuto ale není

Do listopadových prezidentských voleb v USA zbývá jen několik týdnů. Podle nejnovějšího průzkumu má viceprezidentka Kamala Harrisová těsný náskok před exprezidentem Donaldem Trumpem v šesti ze sedmi klíčových států, které jsou označovány jako tzv. swing states. V sedmém je souboj vyrovnaný, vyplývá z šetření agentury Bloomberg News a společnosti Morning Consult.

včera

Druhé kolo senátních voleb pokračuje. Páteční účast byla nízká

Češi mohou od sobotního rána v necelé třetině volebních okrsků opět rozhodovat o senátorech na příštích šest let. Voliči mohou až do sobotních 14:00 odevzdat hlas ve druhém kole senátních voleb. Pět senátorů bylo zvoleno už před týdnem v prvním kole. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy