KLDR zvažuje raketový útok na Guam

Pchjongjang - Severní Korea dnes pohrozila, že do poloviny srpna připraví plán pro raketový útok na americký tichomořský ostrov Guam. Podle světových agentur to uvedla severokorejská armáda.

KLDR tím dále vyhrotila slovní přestřelku s USA, v níž obě strany používají nejsilnější výrazy za dlouhá léta. Slova amerického prezidenta Donalda Trumpa o možnostech jaderného útoku USA dnes Pchjongjang označil za "snůšku nesmyslů".

Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech americkcých území nejblíže Korejskému poloostrovu. Rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu.

Pchjongjang reagoval na Trumpova slova o tom, že pokud bude KLDR Spojeným státům vyhrožovat, narazí na "ohnivou zlobu, jakou svět neviděl". "Rozumný dialog s tímhle chlápkem zbaveným rozumu není možný, na něj platí jen nejhrubší síla," stojí v severokorejském prohlášení na Trumpovu adresu.

KLDR již o možnosti útoku na Guam hovořila dříve, takto podrobně však plán ohrožení ostrova s více než 160.000 obyvateli dosud nepopsala.

Jeden ze severokorejských generálů v prohlášení zveřejněném oficiální agenturou KCNA podrobně popsal možný útok na ostrov ležící ze všech amerických území nejblíže Korejskému poloostrovu. Čtyři rakety Hwasong-12 podle něho přeletí přes Japonsko a po 3356 kilometrech, které urazí za 1065 sekund, budou u Guamu.

Podle KCNA by plán, který počítá s tím, že rakety dopadnou do moře 30 až 40 kilometrů od ostrova, mohl být poslán severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi ke schválení během následujícího týdne. Kim pak rozhodne, zda budou rakety skutečně odpáleny nebo ne. KLDR již o možnosti útoku na Guam hovořila dříve, takto podrobně však plán ohrožení ostrova dosud nepopsala.

Zatím není jasné zda, anebo proč, by Severní Korea chtěla riskovat odpálení raket tak blízko k americkému území. Není pochyb o tom, že by se Spojené státy pokusily rakety zastavit, což by mohlo vyvolat další eskalaci napětí.

Japonsko, které patří k hlavním americkým spojencům v oblasti, je podle ministra obrany Icunoriho Onodery připraveno na severokorejskou hrozbu zareagovat a pokud budou rakety představovat existenční ohrožení, zneškodnit je.

Japonský expert na KLDR Masao Okonogi řekl agentuře Reuters, že severokorejská prohlášení o Guamu nepředstavují výhružky útokem, ale varování, že se Pchjongjang chystá přemístit cíle dopadů svých testovacích raket z oblasti u Japonska blíže americkému ostrovu.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Severní Korea (KLDR) Jaderné zbraně ostrov Guam

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy