Snaží se někdo ututlat pravdu o letu MH370? Velvyslanec měl přepravit trosky letadla, byl ale zastřelen

Let MH370 společnosti Malaysia Airlines odstartoval 8. března 2014 z Mezinárodního letiště Kuala Lumpur v Malasjii na Letiště Peking v Číně. Po 41 minutách však došlo ke ztrátě kontaktu mezi letadlem a řídícím střediskem, když přestal reagovat radarový odpovídač letadla. Letadlo zmizelo i s 239 lidmi na palubě, zřejmě se nekontrolovaně zřítilo do Indického oceánu. Kolem tohoto letu stále panuje řada nejasností, není proto divu, že se případ stal terčem mnoha konspiračních teorií.

Minulý týden byl na Madagaskaru zavražděn malajský diplomat, který byl pověřen převezením údajných podezřelých kousků letu MH370 vyšetřovatelům do Malajsie. Jeho smrt proto opět rozdmýchala konspirační teorie o celém tomto leteckém neštěstí, píše server news.com.au.

Honorární konzul Malajsie Zahid Raza byl zastřelen v centru hlavního města ostrova Antananarivo 24. srpna. Podle serveru news.com.au šlo o „zjevný atentát“. Americký dobrodruh Blaine Gibson, který shromažďuje podezřelé trosky údajně pocházející z letu MH370, tvrdí, že pan Raza měl dodat nové věci malajským vyšetřovatelům v Kuala Lumpuru,.

Gibson poukazuje na velice podezřelé načasování atentátu a říká, že on sám dostává hrozby smrti kvůli tomu, že z vlastní kapsy financuje misi k vyřešení záhadného leteckého tajemství. Měl v úmyslu udržet podrobnosti o svých nejnovějších objevech, které podle jeho slov zahrnují dvě věci, které považuje za zvláště nadějné, v tajnosti do doby, než budou bezpečně přepraveny z ostrova. Poté, co byl Raza zabit, ale změnil názor.

„Pro ochranu zúčastněných osob jsme se rozhodli, že tuto zprávu nezveřejníme, dokud nebudou bezpečně odvezeny do Malajsie," uvedl Gibson na svém blogu . „Pak ale zasáhly tragické události. Podle dohody mezi těmito dvěma zeměmi by měly být zbytky shromažďovány Zahidem Razou, čestným malajským konzulem na Madagaskaru a doručeny soukromým kurýrem do Malajsie,“ uvedl.

Server také cituje doktora Victora Iannella, který byl původním členem nezávislé skupiny odborníků, která pomáhala australským vyšetřovatelům hledat místo havárie MH370 v jižním Indickém oceánu. Ten uvedl, že Gibson měl důvod k tomu, aby byl znepokojen. „Minulý prosinec informovala agentura Reuters, že Raza pomůže Gibsonovi v převozu kusů, které podle domněnek pocházejí z MH370 z Madagaskaru do Malajsie," připomněl Iannella, že tato informace byla veřejně známa.

„V té době bylo převezeno šest kusů. To vyvolalo otázky, zda existuje nějaká spojitost mezi částmi MH370 a smrtí pana Razy. To, co naznačuje vztah k MH370 a co je ještě podezřelejší, je, že v době jeho smrti se očekávalo, že Raza navštíví ministerstvo dopravy v Madagaskitu, aby dostal další trosky a doručil tyto kusy do Malajsie,“ uvádí Iannella.

Doposud bylo nalezeno jen několik málo kusů stroje, na ostrově Réunion byla objevena vztlaková klapka, sedadlové polštářky a okno. Postupně se objevily i další kusy, které zřejmě letadlu patří. Trup a černá skříňka však zatím nalezeny nebyly, což vedlo k nesčetným spikleneckým teoriím o tom, kde a proč letadlo spadlo a zda úřady a přidružené společnosti, jako je Boeing, netají informace, aby ochránily své zájmy.

I proto zřejmě není takovým překvapením, že atentát na Razu je některými osobami považován za varování pro každého, kdo se blíží pravdě. Místní média však naznačují, že Raza byl výraznou postavou dlouho předtím, než začal spolupracovat s Gibsonem a že jeho smrt může souviset s událostmi z jeho minulosti. 

Francouzská zpravodajská stránka ZINFOS 974 spekuluje, že Raza byl zabit v odvetě za jeho údajné zapletení do únosu několika obyvatel indo-pákistánského původu z roku 2009. Iannella ale tyto informace zpochybnil a dodal, že Raza nebyl odsouzen za žádný takový zločin. „Spojení Razy s únosci nebylo potvrzeno a mohla by to být dezinformace," řekl. „Doufejme, že okolnosti, které obklopují tento případ, zmizí. Překvapivě ale atentát pana Razu nevyvolal reakce z Malajsie ani z Francie, navzdory jeho vazbám na obě země,“ podotkl.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malajsie Madagaskar Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy