Chladná a bezohledná: Sestra Kim Čong-Una by jednoho dne mohla převzít moc

Pchjongjang - Tajuplná figura, která je stínem Kim Čong-Una - tak se do nedávna mluvilo o Kim Jo-Čong, nejmladší dcery zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-Ila. O její existenci ví svět už dlouho, obyvkle ji můžeme spatřit v přítomnosti současného vládce, svého bratra doprovází ještě častěji než jeho oficiální choť. Vždycky se pohybovala v pozadí, na fotografiích se spíš jen mihne. V tichosti a mimo pozornost všech však stabilně posiluje svůj vliv.

Jak je zvykem pro severokorejský vládnoucí klan, jen málo toho víme o Kim Jo-Čong. Se svým bratrem má společného otce i matka, platí za jeho pravou ruku. V dobách přebírání moci byla vždy na jeho straně a pomáhala mu upevňovat vládu, sama zatím bez povšimnutí stála stranou. Bez politických zkušeností však rozhodně není, už léta má na starosti řízení státní propagandy. Její pozice byla jen formální, v Severní Koreji však velmi důležitá.

Narodila se neupřesněně v roce 1987. V roce 2002 Kim Čong-Il pyšně oznámil, že se jeho dcera zajímá o politiku. Dětství strávila se svou matkou v ústraní, v roce 1996 se však připojila ke Kim Čong-Unovi na studiích ve Švýcarsku, po základní škole se rozhodla budovat kariéru jako počítačová expertka. V politice se začala angažovat ještě za života svého otce, její první oficiální fotografie je z pohřbu Kim Čong-Ila.

Podle Petera Hayese z Univerzity v Sydney je pozice, kterou účastníci pohřbu zaujímají, nesmírně důležitá, protože přísně hierarchická korejská společnost tím dává najevo, jak moc vysoko stojíte v systému nástupnictví. Roky pak byla Kim Jo-Čong vnímána jako možná dědička vládnoucí dynastie, a to v případě, že by po jejím bratrovi nezůstal žádný potomek. I dnes je tato možnost stále zrealizovatelná, pokud by Kim Čong-Un náhle zemřel a jeho děti byly stále příliš malé na vládu.

Hayes taky tvrdí, že Kim vděčí za svou popularitu právě své sestře, která má na starosti propagandu a vzdělávání. Ta rozhodla o tom, že její bratr nebude v tisku následovat jejich otce, ale že jeho obraz by se měl vrátit ke slavnějším dobám jejich dědečka Kim Ir-Sena. Kim Jo-Čong je také jedna z významnějších osob, na které Spojené státy uvalily konkrétní sankce.Podle Hayese její úspěch tkví zejména v tom, že i ona si dobře uvědomuje, že může kdykoliv propadnout v nemilost náladového vůdce.

Mnozí lidé dychtili po moci tak silně, že to nakonec zapříčinilo jejich popravu. Nejspíš proto se Kim Jo-Čong stále raději držela ve stínu. Nyní však byla povýšena do mocného politbyra, což může znamenat konec její nenápadnosti.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Kim Jo-čong (sestra diktátora) Kim Čong-un

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy