Duterte se potýká s propadem popularity, brutální válku proti drogám ukončit nehodlá

Manila - Zatímco v červnovém průzkumu veřejného mínění bylo s prezidentem Rodrigem Dutertem spokojeno 66 procent Filipínců, koncem září již jen 48 procent. Hlava státu je kritizována především za krvavou protidrogovou válku v zemi a za korupci.

Stoupencům Duterteho se líbí jeho rozhodnost a nesmlouvavý postoj ke zločinu a vnímají ho jako obhájce obyčejných lidí.

Pokles spokojenosti voličů s jeho působením v úřadu o 18 procent ale motivoval Duterteho kritiky, aby znovu vyzvali k ukončení brutální protidrogové války. Opozice rovněž obviňuje prezidenta z korupce a upozorňuje přitom na množství peněz, které on a jeho příbuzní nahromadili na svých účtech. Duterte obvinění z korupce popírá, vyšetřování ale odmítá.

Boj proti drogám byl klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Po loňském nástupu k moci začala policie provádět rozsáhlé razie přímo v domech podezřelých obchodníků s drogami. Prezidentská kancelář v reakci na výsledky průzkumu uvedla, že tažení proti zločinnosti a narkomanům nezmírní.

Počet lidí, kteří zahynuli během protidrogové války na Filipínách, je těžké určit, žádná nezávislá statistika totiž není dostupná. Policie uvádí, že při protidrogových operacích bylo od loňského léta zabito přes 3400 lidí. Více než 1800 dalších lidí prý usmrtili neidentifikovaní zabijáci při incidentech souvisejících s obchodováním s drogami. Na 5700 dalších násilných smrtí je podle policie předmětem vyšetřování. Policie oznámila, že od loňského července bylo při 71.393 protidrogových zátazích rovněž 100.000 lidí zatčeno.

Související

Soud, ilustrační foto

Prokuratura žádá ICC o vyšetřování filipínské války proti drogám. Duterte spolupráci odmítá

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nikdy nebude spolupracovat s případným vyšetřováním Mezinárodního trestního soudu (ICC), prohlásil dnes mluvčí hlavy státu. Prokuratura ICC v pondělí požádala o zplnomocnění zahájit plné vyšetřování filipínského protidrogového tažení, při kterém podle ní mohly být spáchány zločiny proti lidskosti. Obhájci lidských práv možnost vyšetření událostí přivítali, uvedla dnes agentura AP.

Více souvisejících

Rodrigo Duterte Filipíny

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 49 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy