Kim Čong-Un opět zabíjí? Překazili jsme atentát na jeho synovce, tvrdí Čína

Peking - Vyhoštěný synovec severokorejského vůdce Kim Čon-Una měl být obětí atentátu, hlásí čínské zdroje. K nejhoršímu nedošlo jen díky zesílené bezpečnosti, která měla chránit sjezd čínské komunistické strany.

Podle čínských úřadů bylo zatčeno několik severokorejských agentů, kteří měli usilovat o život Kim Han-Sola, synovce Kim Čong-Una a syna Kim Čong-Nama, který byl zabit v únoru na letišti v Kuala Lumpur. Zprávy o atentátu potvrdila i jihokorejská média, která citovala severokorejský anonymní zdroj.

"Několik tajných agentů ve službách KLDR se dostalo do Pekingu, kde usilovali o život vyhoštěného synovce, Kim Han-Sola. Činské ministerstvo bezpečnosti několik z nich zatkla a nyní jsou vyslýchání ve speciálním zařízení mimo Peking," uvedl jihokorejský list JoongAng Ilbo.

O Kim Han-Solovi, jehož věk se odhaduje mezi 20-30 lety, se toho příliš mnoho nevědělo, pozornost světa si však získal po smrti svého otce Kim Čong-Nama. V březnu 2017 nahrál synovec Kim Čong-Una video vzkaz, ve kterém se vyjadřoval ohledně atentátu na letišti v Kuala Lumpur. Kim Han-Sol by se měl momentálně skrývat se svou matkou a sestrou v Číně, kde získala rodina azyl poté, co byl Kim Čong-Nam nemilosrdně vyhoštěn svým otcem Kim Čong-Ilem.

Kim Han-Solovi se jako mnoha dalším z vládnoucí severokorejské dynastie dostalo zahraničního vzdělávání. Studovat měl údajně v Bosně, odkud pokračoval na univerzitu ve Francii, kde se zabýval politologií. O svém diktátorském strýci promluvil před finskou televizí, kde tvrdil, že by se jednoho dne rád podíval domů.

"Vždycky jsem snil o tom, že se vrátím, a že situaci tam vylepším. Chtěl bych usnadnit lidem jejich životy. Také sním o tom, že rozdělená země se jednoho dne opět spojí," řekl Kim Han-Sol, který mluví plynně anglicky. Novinářům také prozradil, že nechápe, proč je z Kim Čong-Una v současnosti takový diktátor, protože za mlada se tak nechoval.

Kim Čong-Un se zabíjení vlastní krve příliš neštítí. V roce 2013 nechal zabít svého strýce a dlouholetého mentora, kterého podezíral z toho, že s pomocí čínské vlády ho chtěl sesadit. V únoru 2017 pak údajně nařídil atentát na svého vyhoštěného bratra Kim Čong-Nama, který na chvíli opustil svůj azyl v Číně. KLDR veškerá obvinění doposud odmítá.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Kim Čong-un Kim Čong-nam Severní Korea (KLDR)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy