Trump přijel do Vietnamu. Na summmitu APEC vyzval k respektu obchodních pravidel

Hanoj - Americký prezident Donald Trump dnes dorazil do Vietnamu. V projevu na summitu zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) řekl, že USA budou v asijsko-pacifické oblasti prosazovat poctivý obchod a zůstanou partnery tamních zemí.

Trump si v proslovu stěžoval na nevyvážené obchodní vztahy Spojených států, které "připravily Američany o miliony pracovních míst". Podle agentury AP byla kritika z úst šéfa Bílého domu namířena především proti Číně, s níž mají Spojené státy v obchodování obrovský deficit.

Trump uvedl, že USA se řídí pravidly Světové obchodní organizace (WTO), zatímco jiné země tato pravidla ignorují a používají nečestné metody, jako je dumping, měnová manipulace a dotování místních výrobců státem. "Takové praktiky poškozují lidi v naší zemi," řekl.

"Očekáváme, že trhy budou otevřené rovnocenným způsobem pro obě strany a že řídícím faktorem budou soukromé investice, nikoli vládní plánovači," podotkl Trump.

Vůdcům zemí oblasti Asie a Pacifiku americký prezident řekl, že Spojené státy jsou připraveny uzavřít dvoustranné obchodní dohody s jakýmikoli zeměmi regionu, pokud budou uplatňovat spravedlivou, rovnoprávnou obchodní politiku. "Uzavřeme bilaterální obchodní dohody s jakýmikoli partnery v indo-pacifické oblasti, budou-li založeny na vzájemném respektu a budou-li znamenat zisk pro obě strany," prohlásil americký prezident, který v lednu podepsal příkaz o odstoupení USA od Transpacifické smlouvy (TPP). Smlouvu uzavřela minulá americká administrativa, ale Kongres USA ji neratifikoval.

"Vždy budu stavět Ameriku na první místo, tak jako vy všichni v tomto sále, doufám, kladete na první místo své vlastní země," řekl Trump, jehož projev označila řada západních médií za izolacionistický.

Dějiště summitu APEC, vietnamské město Danang, leží na březích Jihočínského moře, o něž země regionu vedou dlouhodobé územní spory. Peking si nárokuje téměř celé Jihočínské moře. Trump v projevu řekl, že budoucnost regionu závisí na zachování "svobody plavby a přeletů", a kritizoval "územní expanzi", aniž nějakou zemi jmenoval.

Ačkoli Trump hovořil před vůdci zemí Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC), opakovaně mluvil o "indo-tichomořském regionu" a vyzdvihl také důležitost Indie pro tuto oblast, napsala agentura Reuters. Podle agentury AP je tento název mimo jiné vzkazem Číně, která je v oblasti hlavním rivalem Spojených států.

Související

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

Více souvisejících

Donald Trump APEC vietnam USA (Spojené státy americké) Čína

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy