Korea blízko sjednocení? KLDR a Jižní Korea k sobě našly po dvou letech cestu, stačil k tomu jediný telefonát

Soul - Ve středu v 15:30 odpoledne jihokorejského času zazvonil v jedné místnosti ve vesnici patřící do demilitarizované zóny oddělující Severní a Jižní Koreu telefon. Poprvé od února roku 2016 volal představitel Pchjongjangu jihokorejským zástupcům. A ti telefon zvedli. Skončilo tak téměř dvouleté období bez dialogu, které někdy hrozilo přerůst až v jadernou válku. Zprávu přinesla americká televize CNN.

O tom, čeho se dvacetiminutový rozhovor týkal, není mnoho informací. Jihokorejské Ministerstvo pro sjednocení jednoduše uvedlo, že "obě strany zkontrolovaly technické parametry komunikační linky".

Po krátkém hovoru údajně zůstali úředníci jihokorejského ministerstva, které je zodpovědné za "všechny otázky týkající se vztahu Severu a Jihu a případného sjednocení", na svých místech v očekávání, že severokorejská strana zavolá znovu.

A stalo se. Jen o dvě hodiny později, když už slunce ve vesnici Panmundžom zapadlo, se ozvali Severokorejci znovu. Ve čtvrtek si obě strany vyměnily ještě tři další hovory. Znamená to, že korejský dialog je opět na pořadu dne?

Jen pár hodin před prvním telefonátem proběhla světovými sdělovacími prostředky zpráva, že severokorejský prezident Kim Čong-un dal zelenou k opětovnému otevření komunikace na trase Pchjongjang-Soul.

Spouštěčem těchto událostí se zdají být Zimní olympijské hry v jihokorejském Pjongčchangu, které odstartují již za měsíc. Severní Korea vyjádřila naději, že se její sportovci her zúčastní. Tato zpráva příjemně překvapila Soul, jehož prezident již dlouho volal po dialogu se Severem.

Jižní Korea se totiž pokoušela kontaktovat své severní sousedy pravidelně dvakrát denně od doby, kdy v únoru 2016 Pchjongjang přestal komunikovat. Do včerejška KLDR ani jednou neodpověděla.

"Obnovení komunikačních linek pro nás znamená hodně," uvedl tiskový mluvčí jihokorejského prezidenta Jun Jung-čchan. Zároveň dodal, že doufá, že kontakty mezi oběma státy budou probíhat pravidelně.

Telefonování zástupců obou zemí jak dříve, tak i teď probíhá v hraniční obci Panmundžom, která leží v demilitarizované zóně mezi státy. Telefony jsou podle Ministerstva pro sjednocení od sebe umístěny jen 80 metrů.

Navzdory stálé přítomnosti vojáků je Panmundžom poměrně klidná vesnička. Právě tady podepsaly obě země v roce 1953 dohodu o příměří, čímž ukončily tři roky trvající krvavé boje Korejské války.

Jestli malá vesnička znovu vstoupí do historických knih - tentokrát jako místo, kde byly obnoveny diplomatické vztahy mezi Severem a Jihem - zatím není známo.

Zdroje CNN zmiňují, že ve třech dnešních telefonátech nedošlo k žádné dohodě o konkrétním budoucím jednání. Avšak vzhledem k tomu, že v posledních dvou letech vyzváněl na severokorejské straně telefon dvakrát denně, je pravděpodobné, že se dříve, či později ozve znovu.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Korejská válka telefony

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 44 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy