Historická schůzka v Modrém domě: Prezident Jižní Koreje se sejde s Kimovou sestrou

Soul - Jihokorejský prezident Mun Če-in se v sobotu setká s oficiálně nejvyšším představitelem KLDR Kim Jong-namem a se sestrou diktátora Kim Jo-čong. Bude to vůbec poprvé, co některý člen severokorejské vládnoucí dynastie Kimů do Modrého domu zavítá. Dnes se Mun setkal s americkým viceprezidentem.

Oba členové totalitního režimu se zúčastní pátečního slavnostního zahájení zimních olympijských her. Kim Jo-čong přiletí do Jižní Koreje soukromým letadlem v pátek ve 13:30 místního času (5:30 SEČ).

Do Jižní Koreje dnes přicestoval americký viceprezident Mike Pence, podle něhož chce Severní Korea olympiádu zneužít pro svou propagandistickou kampaň. I on se zúčastní pátečního olympijského zahajovacího ceremoniálu.

Pence se dnes sešel s jihokorejským prezidentem Munem. Americký viceprezident se snaží Jižní Koreu přesvědčit, aby zaujala tvrdší postoj vůči KLDR, která se navzdory sbližování s Jižní Koreou v posledních týdnech nadále odmítá vzdát se svých raketových a jaderných zbrojních programů.

Na návštěvě Japonska tento týden Mike Pence oznámil, že Spojené státy brzy představí vůbec nejpřísnější ekonomické sankce proti KLDR. "Budeme v izolaci Severní Koreje pokračovat, dokud navždy neskončí s jaderným a balistickým programem," řekl Pence po schůzce s japonským premiérem Šinzóem Abem. Dodal, že pro řešení krize na Korejském poloostrově zvažují USA všechny možnosti. Zmínil tak slova prezidenta Donalda Trumpa, že vyloučen není ani vojenský zásah.

Severokorejská média dnes oznámila, že představitelé KLDR nemají v úmyslu setkat se během olympijských her s členy americké delegace. Podle agentury Reuters se tím snižuje naděje, že by se v průběhu olympiády podařilo vyřešit napětí kolem KLDR.

"Nikdy jsme neprosili Spojené státy o dialog a nebudeme tak činit ani v budoucnu," napsala severokorejská oficiální tisková agentura KCNA s odvoláním na ministerstvo zahraničí KLDR. "Nemáme v úmyslu setkat se s americkou stranou během našeho pobytu v Jižní Koreji... Naše delegace navštíví Jižní Koreu jen proto, aby se zúčastnila olympiády a pomohla jejímu úspěšnému průběhu," dodala agentura KCNA.

Související

Na této fotografii, kterou poskytla severokorejská vláda, severokorejský vůdce Kim Čong-un ve středu dohlíží na zkušební odpálení nového vícenásobného raketového systému na neznámém místě v Severní Koreji 10. května 2024.

Kim Čong-un má novou zbraň. Dohlížel na ostrý test

Podle severokorejských státních médií KLDR zařadí od letošního roku do výzbroje nový salvový raketomet ráže 240 milimetrů. Server NBC News s odkazem na agenturu AP dodal, že tato změna představuje „významný posun“ v bojových schopnostech dělostřelectva armády.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Jižní Korea Kim Jong-nam ("prezident" KLDR) Mun Če-in Mike Pence Olympijské hry 2018 Kim Jo-čong (sestra diktátora)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy