Hrozí katastrofa? Masivní erupce sopky Sinabung "změnila den v noc", města se ztratila v nánosech popelu

Sopka Sinabung ležící na indonéské Sumatře opět ožila. Místní obyvatele vyděsila dosud největší letošní erupcí, kterou doprovázelo chrlení hustých vrstev popela, který zakryl silnice a domy.

Jak uvádí server Sky News, vulkán chrlil popel až do výšky asi 5 tisíc metrů. Ten následně zasypal okolí sopky. Prach se dostal asi do pětikilometrové vzdálenosti od sopky. „V letošním roce se jednalo o největší výbuch Sinabungu," uvedla agentura pro vulkanologii.

Sukarelawan kami berusaha menyisir lokasi yakni kecamatan Simpang Emapat yang terdampak letusan #Sinabung pagi ini (19/2). Walaupun tertutup asap tebal, warga masih belum mengungsi. pic.twitter.com/54YLlQXODZ

— Indonesian Red Cross (@palangmerah) 19. února 2018

Video zveřejněné indonéským Červeným křížem ukazuje silné vrstvy popela pokrývající silnice a domy. Jeden úředník prohlásil, že v některých vesnicích je „černočerná tma“ a přes mraky popela je vidět asi jen na 5 metrů.

Charita už požádala dobrovolníky, aby v postižených oblastech pomohli. Úřady začaly některé oblasti evakuovat, v dalších vesnicích rozdávají záchranáři plynové masky. Sopka totiž chrlí i větší části, které mohou poškodit plíce a způsobit problémy. Podle Národní agentury pro zmírňování následků katastrof ale zatím nebyly hlášeny žádní zranění či mrtví.

Kvůli prachu a dýmu úřady vydaly varování pro všechna letadla, která do oblasti směřují.

Gorgeous photo about the collapsing eruption column and the resulted pyroclastic flow of #Sinabung by Mim Medan#VolcanoCup #InternationalDayOfVolcanoes pic.twitter.com/jgvEcgveIG

— Szabolcs Harangi (@szharangi) 19. února 2018

Sinabung zkruba 400 let spala, v roce 2010 se ale probudila a výbuch zabil dva lidi. K další erupci došlo o čtyři roky později, tehdy zemřelo 16 lidí. Dalších sedm obyvatel zahynulo při výbuchu vulkánu v roce 2016. Za posledních několik let muselo své domovy kvůli Sinabungu opustit už 30 tisíc Indonésanů.

V Indonésii se celkem nachází asi 130 sopek, země totiž leží v „Prstenu ohně" - pásu tektonických hranic desek v Tichém oceánu, který je charakteristický častou seizmickou činnost. Mount Sinabung je jednou ze tří sopek, která v současné době v oblasti vybuchla.

Související

Více souvisejících

sopka Sinabung indonésie sopky

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy