Začalo slyšení se zvrhlým kardinálem Pellem. Před novináři ho chránila policie

Melbourne - Dnes v Melbourne začalo předběžné slyšení s australským kardinálem Georgem Pellem (76), který je obviněn ze sexuálního zneužívání v minulosti. V proceduře, která může trvat až měsíc, se rozhodne, zda mají prokurátoři dostatečné důkazy k zahájení soudního řízení.

Pell je nejvýše postaveným vatikánským činitelem, který takovým obviněním čelí. Tomu dnes odpovídal i obrovský zájem médií. Kardinála před davem novinářů chránilo 20 policistů.

Slyšení začalo výpověďmi údajných obětí. Zatím se koná za vyloučení veřejnosti i tisku, svědci vypovídají v utajení prostřednictvím videokonference. Tato etapa slyšení má trvat zhruba dva týdny.

Pell byl loni v červnu obviněn ze sexuálního zneužití několika lidí. Tyto činy se podle policie staly před mnoha lety, více informací ale není známo. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují. Pell vinu odmítá.

Související

George Pell

Australský kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla komise

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až dnes, napsal zpravodajský server BBC News.

Více souvisejících

George Pell (kardinál) Austrálie pohlavní zneužívání dětí Církev

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy