Vietnamský manažer unesený z Berlína stáhl odvolání proti trestu doživotí

Hanoj - Bývalý vietnamský poslanec a manažer Trinh Xuan Thanh, unesený loni z Berlína, stáhnul odvolání proti rozsudkům soudů v Hanoji, které mu vyměřily dva doživotní tresty vězení za zpronevěru. Jeden z odvolacích procesů měl začít dnes, druhý později v tomto roce, řekl agentuře Reuters Thanhův právník.

Thanh soudu oznámil, že se jej ze zdravotních důvodů nezúčastní, uvedla na svém webu vládnoucí vietnamská komunistická strana. Thanhův právník Nguyen Van Quynh ale prohlásil, že jeho klient nemá zdravotní problémy a odvolání stáhnul kvůli neupřesněné "citlivé záležitosti".

Thanh býval manažerem státní ropné společnosti PetroVietnam. V Německu usiloval o azyl, loni 23. července byl ale v centru Berlína unesen. Později se objevil ve Vietnamu, kde jej v lednu odsoudili.

Hanoj tvrdí, že Thanh se do vlasti vrátil dobrovolně. Německo to však odmítá a v dubnu zahájilo proces s Vietnamcem, který se podle Berlína na únosu podílel. Obžalovaný sedmačtyřicetiletý Long N.H. má trvalý pobyt na území České republiky. Vyšetřovatelé jej viní z toho, že si v Praze na období mezi 20. a 24. červencem pronajal dodávku, s níž první den pronájmu dorazil do Berlína.

Německá i slovenská média začala v poslední době spekulovat, že Slovensko mohlo být do únosu vědomě zapleteno. To ale bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák rázně odmítl.

Související

Trinh Xuan Thanh

Únos prominentního Vietnamce? Pachatelé zneužili pohostinnosti Slováků, soudí ministryně

Pokud bylo Slovensko zapleteno do únosu vietnamského občana z Německa a použilo na to vládní speciál, bylo to nevědomě. Prohlásila to slovenská ministryně vnitra Denisa Saková, kterou s odvoláním na agenturu TASR dnes citovala slovenská média. Vietnamský podnikatel a funkcionář komunistické strany Trinh Xuan Thant, který usiloval o azyl v Německu, byl podle německé prokuratury v létě 2017 unesen vietnamskými agenty z Berlína a pak propašován přes Slovensko do vlasti.

Více souvisejících

Trinh Xuan Thanh Německo Vietnamci

Aktuálně se děje

před 45 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy