Zázrak: Děti uvězněné v jeskyni v Thajsku nalezli po devíti dnech živé

Bangkok - Pátrání po chlapcích a jejich trenérovi, kteří uvízli v jeskyni v Thajsku, má šťastný konec. Po devíti dnech je našli potapěči, všichni pohřešovaní jsou naživu.

Dvanáct chlapců a jejich fotbalového trenéra, které v jeskynním komplexu v Thajsku zablokovaly povodně, nalezli dnes živé potápěči po devíti dnech záchranných akcí. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Lékaři nyní posoudí jejich zdravotní stav. O tom, jak dostat skupinku z jeskyně, ještě není rozhodnuto.

"Potápěči thajského námořnictva našli všech 13 (osob)," řekl guvernér provincie novinářům. "Jsou v pořádku, ale operace ještě nekončí," dodal. "Zatím jsme je jen našli. Naší dalším úkolem bude dostat je z jeskyně a poslat domů," vysvětlil guvernér, podle nějž se z jeskyně bude dále čerpat voda.

Záchranáři počítali s tím, že chlapci a trenér našli útočiště před stoupající vodou v jeskyni na vyvýšenině, která je přezdívaná podle pověstně thajské pláže Pattája. I toto místo bylo nakonec zaplavené a záchranáři 13člennou skupinku našli až o 400 metrů dále.

Thajským potápěčům pomáhali i dva britští záchranáři, uvedla britská BBC. Na videozáznamu, který na facebooku zveřejnily thajské speciální jednotky, je slyšet, jak jeden z nich hovoří anglicky s chlapci. "Kolik vás je?" ptá se jich. "Třináct," odpovídají. "Třináct? To je skvělé," reaguje záchranář. Následně se malí fotbalisté ptají, kdy je dostanou do bezpečí. Na to druhý ze záchranářů odpovídá: "Dnes ne. Jsme tady jen dva. Musíme se potápět. Přijdeme. OK? Přijde hodně lidí. My jsme první."

Jeden z chlapců záchranářům rovněž říká, že mají velký hlad a že chtějí přinést jídlo. Někdo ze skupiny se rovněž ptá, co je za den. "Pondělí, už jste tady 10 dní, jste velmi silní," říká na to záchranář a vysvětluje, že se musejí zase vrátit, nicméně pak opět dorazí. "Děkujeme," odpovídá jeden z chlapců. "Odkud jste?" ptá se a záchranáři odpovídají, že z Británie. "Aha, uvidíme se zítra," reagují chlapci.

Za chlapci a trenérem doplavou doktoři a zdravotní sestry, kteří prověří jejich zdravotní stav, informoval guvernér. "Pokud lékaři řeknou, že fyzicky zvládnou přesun, dostaneme je z jeskyně," dodal. Zatím není jasné, zda je někdo ze skupiny raněný, anebo potřebuje lékařskou pomoc, napsala agentura Reuters. Podle guvernéra posoudí lékaři zdravotní stav skupinky za čtyři hodiny.

Dalším krokem bude dostat hochy a trenéra z podzemí. Záchranáři zatím nerozhodli, zda počkají, než opadne voda, anebo chlapce naučí používat potápěčské vybavení, aby mohli z jeskyně vyplavat. Ahman Mirza, americký jeskynní záchranář na místě, má za to, že bezpečnější by bylo k hochům dopravovat zásoby a počkat na opadnutí vody, protože pokusit se dostat někoho neuvyklého potápění zatopenou jeskyní "je jednou z těch nejvíce nebezpečných situací".

Během dneška bylo nutné nejprve rozšířit některá z míst zhruba stometrového úseku, aby jím mohli potápěči proplavat i s vybavením. Po úseku nakonec natáhli lano a rozmístili nádrže s kyslíkem.

Další týmy z jeskyně pumpovaly vodu a spodní vodu odkláněly. Jiní záchranáři hledali na úbočích hory pukliny, které by se mohly rozšiřovat v šachty. Několik jich nalezli, ale dosud nevědí, kam vedou.

Thajským záchranářům asistovali během pátracích prací i čtyři britští jeskynní potápěči a několik expertů americké armády. Šestičlenný tým expertů k jeskyni vyslala i Čína. Připojili se i Australané, Barmánci a Laosané. Celkem se záchranných operací zúčastnilo přes 1000 lidí.

Dvanáct chlapců ve věku 11 až 16 let a jejich pětadvacetiletý fotbalový trenér uvízli v jeskynním komplexu, který je dlouhý zhruba deset kilometrů, předminulou sobotu.

Související

Více souvisejících

Thajsko Jeskyně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy