Pompeo jedná v KLDR o jaderném odzbrojení, Severní Koreu popudila "vyděračská rezoluce"

Pchjongjang - Na návštěvu KLDR dnes přicestoval šéf americké diplomacie Mike Pompeo. Napětí mezi Severní Koreou a USA trvá i po summitu, který se uskutečnil 12. června v Singapuru. Pchjongjang nově vyčetl Washingtonu neustálé peskování kvůli lidským právům.

Pompeo dnes zahájil již svou třetí návštěvu KLDR od dubna a první od summitu Donalda Trumpa s Kim Čong-unem v Singapuru. Na letišti ho přivítal vysoký představitel vládnoucí komunistické strany a bývalý šéf severokorejské tajné služby Kim Jong-čchol. Zda šéfa americké diplomacie přijme i vůdce Kim Čong-un, není jisté. 

"Naši vedoucí představitelé se na summitu v Singapuru zavázali k úplnému jadernému odzbrojení Severní Koreje a načrtli, jak by měly vypadat transformované vztahy USA a KLDR," řekl podle agentury AP Pompeo před přistáním v Pchjongjangu. "Při této cestě se budu snažit doplnit některé detaily k těmto závazkům a udržet pohyb směrem k realizaci toho, co oba vůdci slíbili sobě navzájem a celému světu. Očekávám, že KLDR je připravena učinit to samé," dodal.

Webová stránka Uriminzokkiri, kterou spravuje severokorejská vláda, zveřejnila komentář, v němž se uvádí, že Washington by měl přestat provokovat Severní Koreu "anachronickým vydíráním lidskými právy" v době diplomatického úsilí o zlepšení vztahů. KLDR se nelíbí červnová rezoluce Sněmovny reprezentantů. V ní dolní komora Kongresu vyzvala, aby se součástí strategie USA ohledně jaderného odzbrojení KLDR stalo "kompletní, ověřitelné a nezvratitelné zlepšení lidských práv".

Související

Mike Pompeo.

Pompeo čelí kritice za dohodu s Tálibánem, od chaosu se distancuje

Americký prezident Joe Biden podle bývalého ministra zahraničí Mikea Pompea stažení z Afghánistánu nezvládl. Minulá administrativa, k níž Pompeo patřil, uzavřela podle exministra s afghánským islamistickým hnutím Tálibán dobrou dohodu, která měla zajistit spořádaný odchod Američanů.

Více souvisejících

Mike Pompeo Severní Korea (KLDR) lidská práva Kim Jong-čchol (generál KLDR)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy