Tajfun Mangkhut zabil desítky lidí, míří na Hongkong

Manila - Nejméně 25 lidí zabil na Filipínách mohutný tajfun Mangkhut, který se v sobotu přehnal přes sever souostroví. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na novou bilanci vládních úřadů. Většinu obětí si vyžádaly sesuvy půdy v horských oblastech.

Dnes tajfun zamířil k hustě osídleným oblastem Hongkongu a jižní Číny. V hongkongském přístavu Victoria Harbour jsou očekávány vlny o výšce asi 3,5 metru. Úřady proto vyzvaly obyvatele, aby nechodili na pobřeží. Letecká společnost Cathay Pacific zrušila všechny dnešní lety, spoje ruší i další aerolinie. Na hongkongském mezinárodním letišti proto uvázly desetitisíce lidí.

Na Filipínách kvůli tajfunu vyhledalo více než 100.000 osob útočiště v evakuačních centrech, napsal zpravodajský server BBC News. Vzhledem k tomu, že řada silnic je neprůjezdná a na mnoha místech nefunguje telefonické spojení, nejsou veškeré dopady živlu ještě známy.

V zemědělské provincii Cagayan na hlavním ostrově Luzon existují obavy z rozsáhlých škod na úrodě. Poradce prezidenta Francis Tolentino prohlásil, že podle odhadů se před příchodem bouře podařilo sklidit jen pětinu úrody, což vážně ohrožuje zásoby rýže a kukuřice.

Mangkhut udeřil na filipínskou pevninu u města Baggao na severovýchodním okraji ostrova Luzon v sobotu kolem 1:40 místního času (v pátečních 19:40 SELČ) a o 20 hodin později Filipíny opustil.

Původně byl Mangkhut označovaný za supertajfun vzhledem k mohutnému vichru, který před příchodem bouře na filipínskou pevninu dosahoval v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Od té doby zeslábl na 155 kilometrů v hodině, v nárazech pak až 190 kilometrů za hodinu. Kvůli bouři bylo na Filipínách zrušeno 150 letů, z toho třetina mezinárodních, zastavena byla námořní doprava.

Pás s deštěm, který tajfun Mangkhut provází, je široký 900 kilometrů a v důsledku lijáků hrozí záplavy a sesuvy půdy. Právě pod sesuvy bahna a pod zřícenými domy našla smrt většina obětí. Mezi oběťmi jsou i rodiče, jejich nemluvně a dvouleté dítě. Podle úřadů se rodina odmítla evakuovat ze silně ohroženého horského městečka v provincii Nueva Vizcaya.

V horském městě Baguio, s oblibou navštěvovaném turisty, silný vítr a déšť zničil několik domů a způsobil sesuvy půdy, které zablokovaly silnice. Šest lidí tam zahynulo a další tři se pohřešují.

V jihočínské provincii Fu-ťien bylo z rybářských člunů preventivně evakuováno 51.000 lidí a zhruba 11.000 plavidel bylo povoláno v sobotu ráno do přístavů.

Čínský meteorologický ústav uvedl, že Mangkhut dopadne na čínskou pevninu někde na pobřeží provincie Kuang-tung dnes odpoledne nebo večer místního času.

Související

Tajfun Mangkhut devastuje Hong Kong

Filipíny zasáhla další živelná pohroma. Nejméně 21 mrtvých, 64 pohřešovaných

Manila - Nejméně 21 lidí dnes zahynulo a dalších přinejmenším 64 se pohřešuje po novém mohutném sesuvu půdy na Filipínách. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní úřady. Sever Filipín se stále vzpamatovává ze sobotního řádění tajfunu Mangkhut, který si podle nejnovější bilance vyžádal 88 obětí a desítky nezvěstných.
Tajfun Mangkhut devastuje Hong Kong

81 mrtvých, 70 nezvěstných. Dopady tajfunu Mangkhut připomínají apokalypsu +VIDEO

Manila - Již na 81 mrtvých vzrostla na Filipínách bilance tajfunu Mangkhut, který v sobotu zdevastoval sever souostroví. Dalších 70 lidí se podle filipínských úřadů stále pohřešuje. Většinu z nich zasypal sesuv půdy v okrese Itogon. V jihočínské provincii Kuang-tung, kam tajfun dorazil v neděli, zahynuly čtyři osoby. V Hongkongu bouře způsobila zranění 300 lidí.

Více souvisejících

tajfun Mangkhut (září 2018) Filipíny

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

Ukrajinští vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka

Ukrajina v pondělí oznámila, že její vojáci zadržují útok ruských sil poblíž obce Bilohorivka v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny. Rusko přitom tvrdí, že má obec pod kontrolou, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy