Pojede diktátor do asijského Švýcarska? Mongolsko zve na návštěvu Kim Čong-una

Severokorejský diktátor Kim Čong-un dostal pozvání na návštěvu Mongolska. Podle dnešní zprávy agentury AFP to tento týden potvrdila vláda v Ulánbátaru. Informace přichází v době, kdy se připravuje druhá vrcholná schůzka vůdce KLDR Kima a amerického prezidenta Donalda Trumpa. Její datum ani místo konání ještě nebyly stanoveny. Před jejich prvním summitem Mongolsko nabízelo, že by mohlo jednání hostit, nakonec byl ale pro schůzku Kim-Trump vybrán Singapur.

Mongolsko je jednou z mála zemí světa, která udržuje se Severní Koreou diplomatické vztahy. Dobré vztahy má ale i se Spojenými státy. Ve prospěch Mongolska jako potenciálního hostitele americko-severokorejského summitu mluví i to, že země přezdívaná asijské Švýcarsko má zkušenosti s velkými událostmi.

Před dvěma roky se kupříkladu v Ulánbátaru konal summit Asie - Evropa za účasti 34 hlav států a vysokých představitelů dalších 51 zemí. Předností mongolské metropole je i to, že je dosažitelná Kimovým speciálním vlakem.

Od svého nástupu k moci v roce 2011 opustil mladý severokorejský vůdce svou zemi pouze třikrát. V letošním roce, kdy se vydal na dráhu diplomacie, byl kromě Singapuru také dvakrát v Číně. Rovněž se pak v demilitarizovaném pásmu oddělujícím oba korejské státy setkal s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

První zprávu o pozvání Kima na návštěvu Mongolska přinesla severokorejská agentura KCNA. Informaci v úterý potvrdila mongolská prezidentská kancelář, která uvedla, že pozvání bylo do KLDR odesláno 10. října. Kim je zván, aby "v příhodnou dobu" navštívil Mongolsko a sešel se s prezidentem Chaltmágínem Battulgou.

Šéf Bílého domu Donald Trump minulý týden uvedl, že pro jeho druhý summit s Kimem se uvažuje o třech nebo čtyřech lokalitách. Podotkl přitom, že dějištěm pravděpodobně nebude znovu Singapur.

Související

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

Více souvisejících

Kim Čong-un Mongolsko Severní Korea (KLDR) Chaltmágín Battulga

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 49 minutami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy