Masa bahna pohřbila dům na Filipínách, záchranáři se snaží vyprostit 23 lidí

Filipínští záchranáři se dnes snažili vyprostit 23 lidí, kteří po sesuvu půdy zůstávají uvězněni v jedné budově na severu země. Záplavy a sesuvy způsobil tajfun Yutu, který na Filipínách v úterý připravil o život podle agentury Reuters 11 lidí. Dnes pátrací týmy vytáhly z trosek budovy v hornaté oblasti Cordillera dvě těla, šest lidí se jim podařilo zachránit.

Tajfun Yutu dorazil na největší a nejlidnatější filipínský ostrov Luzon v úterý. Doprovázel jej vichr o rychlosti dosahující v nárazech až 230 kilometrů za hodinu. Vítr porážel stromy a sloupy elektrického vedení a strhával střechy menších domů. Před příchodem bouře úřady evakuovaly asi 10.000 lidí.

Záchranné akce na vyproštění lidí z budovy zavalené bahnem se dnes podle Reuters účastnilo na 360 policistů, vojáků a hasičů. Asi tři desítky osob v této budově hledaly úkryt před tajfunem, až 23 osob zůstává stále pod troskami. "Hrajeme o čas. Problém není nedostatek záchranářů, ale přístup," uvedl mluvčí civilní obrany. Bahno podle něj dům zcela pohřbilo.

Tajfun Yutu, který předtím zdevastoval tichomořské souostroví Severní Mariany, dnes zamířil k jižní Číně a zeslábl na tropickou bouři.

Související

Sesuv půdy na italském ostrově Ischia

Záchranáři na ostrově Ischia našli další oběť sesuvů, pátrání pokračuje

Záchranáři na italském ostrově Ischia dnes našli osmou oběť sobotních sesuvů půdy. Podle úřadů jde o patnáctiletého chlapce jménem Michele Monti, který je bratrem Franceska a Marie Teresy, jejichž těla byla nalezena už v neděli. Těla jejich rodičů ale stále objevena nebyla. Při sesuvu půdy zemřelo i třítýdenní miminko. Záchranáři celkem pátrají po čtyřech pohřešovaných. Odstraňování nánosů bahna a trosek je boj s časem, naděje na nalezení živých rychle klesá, uvedla agentura ANSA.

Více souvisejících

Sesuv půdy Filipíny Tajfun

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 4 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy