U Austrálie objevili loď mladé jachtařky, opuštěna byla před devíti lety

Téměř devět let po opuštění uprostřed Indického oceánu byla u břehů Jižní Austrálie objevena jachta patřící tehdy mladičké jachtařce, která se na ní plavila kolem světa. Informoval o tom zpravodajský server BBC.

Kalifornské dívce bylo v roce 2010 pouhých 16 let, když se pokusila stát se nejmladším člověkem, který obepluje zeměkouli. Plány však překazila bouře, která poničila její loď. Byla zachráněna více než 3200 kilometrů od pobřeží Afriky i Austrálie.

Jachta byla nalezena v pondělí volně unášená proudy dnem vzhůru a pokrytá korýši svijonožci poblíž Klokaního ostrova, který je oblíbenou turistickou destinací ve státě Jižní Austrálie, uvedla místní policie.

Almost 9 years after being abandoned in the Indian Ocean, a #yacht belonging to a teenage round-the-world sailor was found off on Dec 31st off southern #Australia. Abby Sunderland, 16 was rescued 3,220km (2,000 miles) between Africa and Australia in 2010 https://t.co/cbXIM0wgOe pic.twitter.com/orocmqe2ll

— Sri Lanka Global (@srilankaglobal) 3. ledna 2019

"Srdce se mi na chvíli zastavilo," řekla Sunderlandová australským médiím. "Vyvolalo to ve mně mnoho vzpomínek - dobrých i ne tak dobrých - ale bylo bezvadné ji po tak dlouhé době vidět. Vypadala trochu strašidelně ale to se po tak dlouhé době dalo čekat."

Sunderlandová vyplula z Kalifornie v lednu 2010, o pět měsíců později se jí ale v devítimetrových vlnách Indického oceánu rozlomil stěžeň. Na 20 hodin ztratila spojení se svou rodinou. Aktivovaly se světelné bóje, které zahlédlo letadlo letící z australského Perthu, jež následně přivolalo pomoc po moři. Nakonec ji zachránila francouzská rybářská loď, která ji dopravila na ostrov Reunion poblíž Madagaskaru.

Mořeplavkyně se snažila pokořit rekord vytvořený jejím bratrem Zakem, který svět obeplul v roce 2009, když mu bylo 17 let. Její rodiče tenkrát odmítli kritiku, že Abby pustili do takto riskantního podniku. Řekli, že byla dobře připravena i psychicky dobře vybavena na to, aby v plavbě uspěla. Rekord nakonec ještě týž rok překonala šestnáctiletá Jessica Watsonová.

Sunderlandová napsala o svých zážitcích knihu. Nyní žije v Alabamě, je vdaná a má tři děti.

Související

Čtyřicetiletý Joel Cauchi byl identifikován jako útočník v Bondi Junction.

Policie zná pachatele útoku v Sydney. Trpěl duševní poruchou

Australská policie identifikovala čtyřicetiletého muže, trpícího duševní poruchou, jako pachatele sobotního útoku nožem v nákupním centru Westfield Bondi Junction v Sydney, při kterém přišlo o život nejméně šest lidí. Uvedly to světové agentury s odvoláním na australskou policii. 
Policie Austrálie

Útočník ubodal v Sydney pět lidí. Podle policie mohlo jít o terorismus

Po dnešním útoku nožem v obchodním domě v Sydney zahynulo pět lidí. Několik dalších osob, včetně malého dítěte, utrpělo zranění. Útočník jednal sám a je po smrti. Australská policie, která informovala o této události agenturu Reuters, uvedla, že na místě nenalezla žádné důkazy o motivaci útočníka, ale nevyloučila možnost terorismu.

Více souvisejících

Austrálie lodě, jachty, plavidla Abby Sunderland (jachtařka) Moře

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy