Mezi Čínou a Austrálií roste napětí, Peking zadržuje jednoho z nejvlivnějších blogerů

Čínská vláda dnes oznámila, že čínsko-australský spisovatel a kritik vlády v Pekingu Jang Cheng-ťün byl zadržen kvůli podezření z ohrožení národní bezpečnosti. Potvrdila tak spekulace, které se ve středu objevily v zahraničních médiích poté, co Austrálie nahlásila zmizení svého občana po jeho příletu minulý týden do Číny.

Mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing na dnešní tiskové konferenci sdělila, že Austrálie byla o Jangově vzetí do vazby informována. Podle mluvčí vyslýchá Jang Cheng-ťüna čínská státní bezpečnost.

Austrálie dnes Čínu požádala o konzulární přístup k zadržovanému, vysvětlení jeho zatčení a sdělení možného obvinění. Canberra rovněž vyjádřila zklamání nad tím, jak dlouho trvalo Pekingu, než ji o zadržení australského občana v Číně uvědomil.

Australský ministr obrany Christopher Pyne, který dnes přicestoval na návštěvu Číny, prohlásil, že podle diplomatických zvyklostí lze takovouto informaci očekávat do tří dnů. Na setkáních s čínskými případy chce o případu mluvit.

Třiapadesátiletý autor špionážních románů a vlivný politický komentátor Jang Cheng-ťün pracoval v minulosti na čínském ministerstvu zahraničí, později ale z vlasti odešel a získal australské občanství. Podle přátel žil v poslední době ve Spojených státech se svou manželkou a nevlastní dcerou. Před šesti dny odcestoval z New Yorku do jihočínského Kantonu (Kuang-čou), údajně i s rodinou.

Australský spisovatel čínského původu pravidelně píše blog, který se věnuje citlivým otázkám demokracie v Číně. V poslední době ve svých článcích rovněž obviňoval Čínu z vměšování do vnitřních záležitostí Austrálie.

Profesor čínských studií na technické univerzitě v Sydney Feng Chongyie, který je Jangovým přítelem, v minulosti označoval Jang Cheng-ťüna za jednoho z nejvlivnějších čínských blogerů, zejména u politických témat. Jeho blog měl prý miliony návštěvníků.

Zmizelý Číňan proslul také románem, který pojednává o špionáži mezi Čínou a Spojenými státy. Text byl v Číně zveřejněn na internetu.

Jang Cheng-ťün podobným způsobem na několik dní v Číně zmizel již v roce 2011 poté, co v telefonátu řekl svému známému, že ho pronásleduje trojice mužů. Později prohlásil, že se jednalo o nedorozumění s čínskými úřady.

Související

Tomáš Zdechovský Komentář

Evropa se musí lépe bránit ruskému a čínskému vměšování

Zahraniční zásahy do demokratických procesů zvláště ze strany Ruska a Číny představují rostoucí hrozbu pro bezpečnost členských států i EU jako celku, zejména v souvislosti s opravdu překotným technologickým rozvojem a probíhající válkou odehrávající se těsně za hranicemi EU. Evropská lidová strana (EPP GROUP in the EP), která je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu, usilovně bojuje proti vměšování Ruska a Číny do demokratických procesů v zemích EU.

Více souvisejících

Čína Austrálie Jang Cheng-ťün (čínsko-australský spisovatel)

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 11 minutami

před 52 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy