IS roky zadržuje novozélandskou sestru. Je naživu? Informační embargo prolomeno

Radikální organizace Islámský stát (IS) zadržuje v Sýrii už téměř šest let zdravotní sestru Louisu Akaviovou, které je nyní 62 let. Potvrdilo to dnes novozélandské ministerstvo zahraničí. Informace byla po celou dobu utajována z obavy o její život. Podrobnosti o zdravotní sestře a porodnici Akaviové nejsou známy. Podle Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK), pro který pracovala, ale nové zprávy očitých svědků naznačují, že by mohla být stále naživu. Červený kříž vyzval veřejnost k poskytnutí jakýchkoli informací, které by mohly vést k nalezení Akaviové.

Totožnost Akaviové už v neděli zveřejnil list The New York Times. Ukončil tak více než pět a půl roku trvající zpravodajské embargo, které ve spolupráci s médii zavedla novozélandská vláda a Červený kříž.

Pád IS zvýšil naděje, že by Akaviová a dva syrští řidiči, s nimiž byla zadržena, mohli být nyní objeveni. Podle The New York Times byla Akaviová ještě v prosinci viděna na klinice ve městě Súsa, které patřilo mezi poslední bašty samozvaného Islámského státu.

Monday #Syria Daily: #RedCross Appeal Over 3 Staff Abducted in 2013 https://t.co/Pf25W0wRbT#Akavi pic.twitter.com/d6L2rEYpWS

— EA WorldView (@EA_WorldView) 15. dubna 2019

"Podle posledních důvěryhodných informací, které máme k dispozici, byla Louisa na konci roku 2018 naživu," uvedl ve svém prohlášení Mezinárodní výbor Červeného kříže. Podle některých informací by se mohla zdravotní sestra nacházet mezi asi 70.000 ženami a dětmi, které po pádu IS utekly do uprchlického tábora Al-Húl na severovýchodě Sýrie. Jak uvedl šéf MVČK Peter Maurer, během návštěvy tábora letos v březnu o případu informoval zástupce arabsko-kurdské koalice SDF, kteří tábor provozují.

"Vyzýváme všechny, kteří by měli k dispozici nějaké informace, sdělte nám je! Jestliže by byli naši kolegové stále zadržováni, vyzýváme k jejich okamžitému a bezpodmínečnému propuštění," dodal Červený kříž ve svém prohlášení.

"Nadále spolupracujeme s Červeným křížem ve snaze ji najít a zachránit," uvedl novozélandský ministr zahraničí Winston Peters. "Je to nesmírně složitý a komplikovaný případ. Louisa odjela do Sýrie s MVČK poskytovat humanitární pomoc lidem, kteří trpí brutální občanskou válkou a okupací IS. Kdykoli teroristická organizace zadrží občana Nového Zélandu, přijme vláda všechna odpovídající opatření, aby ho zachránila. A přesně to jsme také udělali," dodal.

Akaviová byla zajata v roce 2013 ve městě Idlib v severozápadní Sýrii. Předpokládá se, že únosci ji nabídli výměnou za výkupné a mohli ji využívat jako lidský štít. V jednu dobu už ji novozélandská vláda pokládala za mrtvou; život jí mohly zachránit její zdravotnické znalosti, díky nimž ji její únosci pravděpodobně ušetřili.

Louisa Akaviová Nový Zéland Islámský stát (IS) Červený kříž

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

Čecha zadrželi ve Vatikánu kvůli zbraním v tašce. Šlo o faráře

Český zájezd se během uplynulého víkendu postaral o pozdvižení ve Vatikánu. Policie včera zadržela českého faráře, který měl u sebe v tašce zbraně. Ochranné službě tvrdil, že slouží k osobní obraně. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy