Česko je jediná země, která bojuje proti Huawei, tvrdí Zeman

Česká republika by podle prezidenta Miloše Zemana neměla být jediná země Evropské unie, která v kauze Huawei vystupuje razantně a servilně. Věří v lepší vztahy s firmou, řekl dnes v Pekingu českým novinářům. Vedení firmy ujistil svojí osobní solidaritou. USA už dříve obvinily Huawei, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Koncem loňského roku před technologiemi Huawei varoval český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Zeman dnes nechal novinářům rozdat mapu Evropy s vyznačenými státy, které se v Evropě vyslovují vůči Huawei pozitivně a které negativně. "Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, to je země, která je proti Huawei," řekl Zeman na adresu České republiky.

Polsko podle něj ve svém postoji váhá. "Všechny ostatní země postupně přešly na stranu Huawei. Myslím si, že není dobré, když jsme jediná země Evropské unie, která takto razantně, a řekl bych servilně, vystupuje," řekl. V této souvislosti jako další "servilitu" připomněl kauzu údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, kterého Česká republika vydala do Spojených států kvůli krádeži dat z více než 167 milionů účtů mezinárodní sociální sítě LinkedIn a desítek milionů účtů dalších firem. Zároveň o vydání Nikulina požádalo i Rusko kvůli internetové krádeži 3450 dolarů (asi 80.000 korun).

O jeho vydání rozhodl bývalý ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Český Ústavní soud na začátku dubna rozhodl, že Pelikán porušil při vydávání do USA Nikulinova práva, když nepočkal na definivní vyřešení Rusovy žádosti o azyl, včetně soudního přezkoumávání.

Kauzu Huawei Zeman označil za druhou servilitu, kterou "servíruje (ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, NÚKIB) Dušan Navrátil. NÚKIB varoval v závěru loňského roku před technologiemi Huawei a další čínské společnosti ZTE. Mohou podle něj představovat bezpečnostní riziko. Zeman se proti stanovisku NÚKIB opakovaně postavil.

S vedením Huawei se Zeman v Číně setkal v sobotu. "Ujistil jsem svojí osobní solidaritou vedení této firmy a věřím, že se vztahy zlepší," řekl český prezident.

Huawei čelí tlaku některých západních států, podle kterých mohou jeho technologie znamenat bezpečnostní riziko a čínská vláda by je mohla využívat ke špionáži. Huawei to odmítá.

Firmu Huawei obvinily Spojené státy, že její zařízení pro telekomunikační sítě by mohla čínská vláda využívat ke špionáži. Podle britského listu The Times se americká tajná služba CIA domnívá, že Huawei Technology financují čínské bezpečnostní orgány. Huawei kritizují i další západní země a některé zvažují, že využívání jejích technologií omezí. Jiné státy Evropské unie ale tyto obavy nesdílejí.

Huawei je největším světovým výrobcem telekomunikačních zařízení a třetím největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Firma je mimo jiné největším dodavatelem mobilních sítí a další infrastruktury pro české operátory.

Související

Huawei, ilustrační foto

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost používá Huawei

Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost (BSI) používá zařízení od čínské firmy Huawei. Uvedl to dnes deník Handelsblatt, podle nějž se tak děje v kontextu zpřísňování kontroly německých úřadů nad čínskými IT společnostmi kvůli obavám z možného ohrožení datové bezpečnosti.

Více souvisejících

Huawei Miloš Zeman Česká republika

Aktuálně se děje

včera

Česko na hokejovém MS

Po Finech a Norech si Češi poradili i s dalším severským soupeřem. Kousající Dány přehráli 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu. 

včera

včera

Aktualizováno včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Izraelská armáda oznámila, že zabila vysoce postaveného velitele Hizballáhu

Izraelská armáda ve středu oznámila, že při úterním útoku na jihu Libanonu zabila vysoce postaveného velitele libanonského šíitského hnutí Hizballáh. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy