Zvrhlý kardinál Pell je opět před soudem. Jedna z obětí popsala, co se dělo v sakristii

Australský odvolací soud se dnes začal zabývat odvoláním kardinála George Pella, kterého v březnu jiný soud poslal na šest let do vězení za sexuální zneužití dvou chlapců z chrámového sboru. Skutků se podle verdiktu dopustil v 90. letech minulého století v katedrále svatého Patrika v Melbourne. Pell obvinění odmítá a proti březnovému rozsudku se odvolal.

Pell (77), který byl donedávna jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání.

Nyní je Pell v melbournském vězení. Dnešního líčení u odvolacího soudu australského státu Viktorie se nicméně zúčastnil. Slyšení by mělo pokračovat i ve čtvrtek a ihned po jeho skončení by mohla trojice soudců vynést rozsudek. Je ale také možné, že soudci své rozhodnutí sdělí až později.

If #Pell is acquitted there will be many distraught victims. Then there are the many deceased victims that our 'justice system' wouldn't even take into account. ?⚠️⬇️⚠️ This is only one representation under Pell's leadership & duty of care. pic.twitter.com/QI9Weh5axi

— ?LNPKleptocracyChumgate (@KatMinikatv8) 5. června 2019

Odvolací soud může původní verdikt potvrdit, nařídit nový proces nebo Pella obvinění zprostit. Proti verdiktu se lze ještě odvolat k australskému nejvyššímu soudu.

Pell byl uznán vinným z toho, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, a proti Pellovi tak během procesu vypovídal pouze druhý z nich. Nyní 35letý muž soudu popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Pellovi obhájci nepovažují prvoinstanční verdikt za správný, neboť vychází pouze z výpovědi jedné oběti. Obhajoba rovněž na základě výpovědí 20 přímých účastníků zmíněné mše z roku 1996 předložila sérii argumentů, které údajně dokazují Pellovu nevinu.

Podle obhajoby kupříkladu není možné, že by tehdejší arcibiskup Pell zůstal s chlapci v sakristii pět až šest minut sám a nikdo jiný tam za tu dobu nepřišel. Pell měl navíc při mši na sobě přes své civilní oblečení na zem sahající bílou albu (tuniku), štólu a navrchu těžké liturgické roucho zvané ornát. V takovém oděvu prý těžko mohl páchat výše popsané činy.

Obhajoba rovněž tvrdí, že chlapci nemohli opustit sbor a zase se vrátit zpět, aniž by si toho někdo všiml. Někteří svědci také uvedli, že několik minut po mši viděli arcibiskupa před kostelem loučit se s farníky.

Soud tedy nerozhodl správně, když shledal Pella "bez důvodných pochybností vinným", řekl dnes odvolacímu soudu Pellův právník Bret Walker. Expert na trestní právo státu Viktorie Jeremy Gans je přesvědčen, že Pell má s tímto argumentem velkou šanci v odvolacím procesu uspět.

Vatikán už dříve uvedl, že verdikt nad Pellem nebude komentovat, dokud neskončí odvolací proces. Kongregace pro nauku víry, vatikánská instituce dohlížející na dodržování katolické víry a mravů, už nicméně zahájila vyšetřování, které může vést k propuštění Pella z řad duchovenstva.

Související

George Pell

Australský kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla komise

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až dnes, napsal zpravodajský server BBC News.

Více souvisejících

George Pell (kardinál) Austrálie pohlavní zneužívání dětí sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 3 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy