Demonstranti v Hongkongu chtějí přitáhnout pozornost G20, Čína zlostně reaguje

Organizátoři protestů v Hongkongu, kteří se obávají omezení právní nezávislosti tohoto poloautonomního regionu, ohlásili na středu další rozsáhlé demonstrace. Chtějí tak ke svým protestním akcím přitáhnout pozornost světových vůdců, kteří se tento týden sejdou na summitu skupiny G20 v japonské Ósace. Čínské ministerstvo zahraničí ale dnes zdůraznilo, že Čína nedovolí, aby se situace v Hongkongu stala tématem jednání skupiny G20 v Japonsku.

V Hongkongu v posledních týdnech lidé masově demonstrují proti kontroverznímu návrhu zákonu o vydávání lidí podezřelých z trestných činů do pevninské Číny. Předminulou neděli se v ulicích podle organizátorů shromáždily dva miliony lidí. Policie účast uvádí v řádu stovek tisíc. Přesto je to rekordní počet demonstrantů od opětovného připojení Hongkongu k Číně z roku 1997.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová sice vyhověla tlaku minulých protestů a pozastavila schvalovací proces, opozice ale požaduje úplné stažení návrhu extradičního zákona. Odpůrci normy poukazují na to, že lidé vydaní do Číny by tam mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnosti a nespravedlivým procesům.

An anarchist collective in #HongKong analyzes the struggle against the #HongKongExtraditionLaw in the context of previous #HongKongProtests and the struggle against nationalist and neoliberal hegemony in the streets. A fascinating interview.https://t.co/HnXJuaNUsc pic.twitter.com/pMoVd8wqNM

— CrimethInc. (@crimethinc) 22. června 2019

Představitelka hongkongské Občanské fronty za lidská práva Bonnie Leungová dnes upozornila, že dohoda o vydávání občanů do pevninské Číny by neohrozila jen obyvatele Hongkongu, ale potenciálně každého, kdo město navštíví.

Dnes skupina asi stovky demonstrantů opět téměř na dvě hodiny zablokovala přístup k vládním budovám v centru Hongkongu. K účasti v dalších protestech plánovaných na středu vyzval na twitteru i vlivný mladý aktivista Joshua Wong, který byl hlavní osobností tamních studentských protestů v roce 2014 a který byl minulý týden propuštěn z vězení.

Vysoká komisařka OSN Michelle Bacheletová dnes vyzvala hongkongské úřady, aby před schválením zákona jeho návrh důkladně prodiskutovaly.

Peking zahraniční komentáře demonstrací v Hongkongu označuje za vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Na dnešní tiskové konferenci představitel čínského ministerstva zahraničí Čang Ťün prohlásil: "Mohu vám s jistotou říci, že skupina G20 nebude projednávat otázku Hongkongu. Nedovolíme, aby ji projednávala," dodal.

Související

Hongkong

V Hongkongu zatkli 47 prodemokratických aktivistů

Policie v Hongkongu zatkla 47 prodemokratických aktivistů kvůli údajnému "spiknutí za účelem rozvracení země". Jedná se o dosud největší zatýkání za jediný den na základě bezpečnostního zákona, který loni prosadila Čína, píše agentura AFP.

Více souvisejících

demonstrace v Hongkongu Hongkong Summit G20 čínská medicína

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy