Zvrhlý kardinál Pell se vrací do vězení. Trest za zneužívání chlapců platí

Australský soud dnes zamítl odvolání kardinála George Pella (78), jemuž v březnu prvoinstanční soud udělil trest šesti let vězení za zneužití dvou chlapců z chrámového sboru. Informovala o tom agentura Reuters.

Pell, který byl donedávna jako prefekt ekonomického sekretariátu třetím mužem Vatikánu, je nejvýše postaveným katolickým duchovním odsouzeným za sexuální zneužívání. 

Na základě březnového rozsudku si Pell musí odpykat nejméně tři roky za mřížemi - o podmínečné propuštění může požádat v říjnu 2022, kdy mu bude 81 let. Podle australského zpravodajského serveru 7news Pell už dříve naznačil, že pokud jeho odvolání proti rozsudku neuspěje, nebude usilovat o snížení trestu. Zatím není jasné, zda využije poslední instance a podá dovolání k nevyššímu soudu, který ale má právo tuto žádost odmítnout.

Vatikán dnes v prohlášení soudní verdikt uznal, uvedl ale též, že Pell má ještě možnost se bránit u nejvyššího soudu. "Jelikož soudní řízení ještě pokračuje, Vatikán připomíná, že kardinál vždy trval na své nevině a že má ještě právo se obrátit na nejvyšší soud," uvedl dnes Vatikán v prohlášení. V něm se rovněž uvádí, že Vatikán spolu s australskou církví stojí při obětech sexuálního zneužívání a že prostřednictvím svých institucí bude vyšetřovat ty, kdo takové skutky páchají.

Kongregace pro nauku víry, vatikánská instituce dohlížející na dodržování katolické víry a mravů, už zahájila vlastní vyšetřování, které může vést k propuštění Pella z řad duchovenstva.

"Kardinál Pell je samozřejmě dnešním rozhodnutím zklamaný," uvedla v prohlášení jeho mluvčí Katrina Leeová a dodala, že Pell trvá na své nevině. Jeho právní tým nyní posuzuje rozhodnutí soudu a zvažuje, zda podá dovolání k australskému nejvyššímu soudu. Na jeho podání má Pell 28 dní; jak ale připomínají australská média, není žádná záruka, že se nejvyšší soud rozhodne jeho případem zabývat.

Pell byl od letošního března zadržován ve vazební věznici v Melbourne, kam se po dnešním rozsudku vrátil. Následně bude převezen do dosud neupřesněného nápravného zařízení, kde bude s největší pravděpodobností držen v izolaci kvůli své ochraně, napsal server 7news.

Chief Justice Anne Ferguson told the court that the judges decided the surviving choirboy was “not a liar, was not a fantasist and was a witness of the truth.” @TheNewDailyAu #georgepell

— Lucie Morris-Marr (@luciemorrismarr) August 20, 2019

Pokud podá dovolání, mohl by být propuštěn z vězení na kauci, i když by to podle profesora Melbournské univerzity Jeremyho Ganse, který je expertem na právní procedury, bylo krajně nezvyklé. "Ale všechno na Pellově případu je jiné," řekl serveru 7news. "Existuje možnost, že by soud mohl vzít v úvahu takové otázky, jako jeho zdravotní stav nebo jiné vězeňské záležitosti a povolit mu propuštění na kauci," dodal.

Pell byl v březnu uznán vinným z toho, že se v 90. letech jako arcibiskup provinil vůči dvěma chlapcům ve věku 13 let. Jeden z nich zemřel v roce 2014 ve svých 31 letech na předávkování heroinem, a proti Pellovi tak během procesu vypovídal pouze druhý z nich. Nyní 35letý muž soudcům popsal, že Pell se v roce 1996 po nedělní mši před ním a před druhým hochem v sakristii melbournské katedrály obnažil, osahával je na genitáliích a masturboval. Přinutil ho také k orálnímu sexu.

Kardinálovi právníci v odvolání tvrdili, že rozhodnutí prvoinstančního soudu se příliš opíralo o "nepodložené důkazy", tedy pouze o výpověď jedné z obětí. K variantě odvolání zamítnout se nyní přiklonili dva ze tří soudců. Ti o předchozím rozsudku "nepojali žádných pochyb".

"Se soudcem (Chrisem) Maxwellem jsme přijali tvrzení žaloby, že stěžovatel byl přesvědčivý svědek, v žádném případě to nebyl lhář nebo fantasta, jeho svědectví bylo pravdivé," uvedla předsedkyně soudu Anne Fergusonová.

Muž, který dříve patřil k nejbližším spolupracovníkům papeže, si rozhodnutí soudu vyslechl s chladnou tváří. K soudu se dostavil v černém a s kolárkem. Jakmile se zpráva dostala mezi lidi shromážděné před soudem, propukli v radostný jásot. "Pellovi to více sluší v zelené než v černé," řekl jeden z aktivistů. Odkazoval přitom na barvu vězeňského oblečení.

"(Jsem) vděčný za právní systém, ve který mohou všichni věřit," uvedla oběť Pellova zneužívání, jejíž jméno nemůže být uváděno. "Má cesta nebyla jednoduchá," vzkázal muž prostřednictvím svého právního zástupce. "Byla o to těžší, že se týkala vysoce postavené osobnosti," dodal.

"Soucítím s oběťmi sexuálního zneužívání dětí. Nejen dnes, ale každý den," uvedl australský premiér Scott Morrison. Pell bude podle něj patrně zbaven Řádu Austrálie, který patří k nejvyšším vyznamenáním v zemi.

Související

George Pell

Australský kardinál Pell věděl o zneužívání dětí, uvedla komise

Australský kardinál George Pell věděl o sexuálním zneužívání mladistvých kněžími v Austrálii, nepodnikl ale žádné kroky, aby mu zabránil. Uvedla to australská královská komise, která byla vyšetřením případů pověřena. Její šetření skončilo už v roce 2017, informace týkající se Pella byly však zveřejněny až dnes, napsal zpravodajský server BBC News.

Více souvisejících

George Pell (kardinál) pohlavní zneužívání dětí Církev Austrálie

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy