Zemřel válečný hrdina Vladimír Nedvěd, poslední velitel 311. bombardovací perutě RAF

Praha - V Austrálii zemřel minulý týden ve věku 95 let generálporučík a válečný veterán Vladimír Nedvěd. Uvedl to dnes server iDnes.cz s tím, že Nedvěd byl posledním žijící velitel 311. bombardovací perutě RAF.

Za své zásluhy byl Nedvěd v Česku i v zahraničí několikrát vyznamenán. Mimo jiné dostal v roce 1996 od tehdejšího prezidenta Václava Havla nejvyšší české ocenění Řád Bílého lva.Vladimír Nedvěd uprchl za hranice po okupaci Československa v roce 1939. Záhy po svém příchodu do Velké Británie vstoupil do Royal Air Force, kde sloužil jako navigátor a později jako pilot v 311. československé bombardovací perutě.V roce 1955 se Nedvěd usadil v Austrálii. Jeho švagrová Yvonne Lambertová serveru řekla, že zemřel poslední říjnový den v Sunshine Cost, kde žil se svou rodinou.

Související

Dobrá věc se podařila. Starostka Městské části Prahy 2 Jana Černochová se s Jeho Excelencí Nicholasem Stewartem Archerem, velvyslanecem Spojeného království Velké Británie a Severního Irska spokojeně usmívají po odhalení pamětní desky generálu Janouškovi, jehož zhotovení inicioval zpravodajský web EuroZprávy.cz.

Pohled do zákulisí. Co předcházelo odhalení desky generálu Janouškovi. Jednání s majiteli domu, porady i krácení projevu

Ulicí dozněla česká hymna, kterou zazpíval člen Sboru Národního divadla Jan Líkař a ozval se velký aplaus i úleva, že se vše vydařilo. Vydavatelství INCORP a.s., do jehož portfolia patří mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz, totiž před malou chvílí odhalilo jedinému československému leteckému maršálovi RAF Karlu Janouškovi ve spolupráci s Městskou částí Praha 2 a starostkou Janou Černochovou (ODS) pamětní desku. Co ale předcházelo akci, která proběhla 27. října, tedy v den padesátého výročí generálovy smrti, aby mu jeho obdivovatelé před domem v Malé Štěpánské 5, kde hrdina bydlel, vzdali hold? Pojďme nahlédnout do zákulisí. „Jednalo se o rok intenzivních příprav, množství porad, e-mailů i telefonátů a někdy i napjatých situací. Ale výsledek se povedl,“ říká Petr Zelinka, majitel a ředitel vydavatelství INCORP a.s., které se na projektu i finančně podílelo. A dnes si redakce připomíná i 128. výročí od narození vojáka, který přispěl k vítězství v bitvě o Británii.
Starostka Městské části Prahy 2 Jana Černochová, Jeho Excelence Nicholas Ste-wart Archer, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a redaktor mainstreamového zpravodajského serveru EuroZprávy.cz Petr Třešňák právě odhalují generálu Karlu Janouškovi pamětní desku, a to před domem v Malé Štěpánské, kde hrdina žil.

EuroZprávy.cz s Městskou částí Prahy 2 odhalily pamětní desku generálu Janouškovi. Britové mu jsou vděční, řekl velvyslanec

Armádnímu generálu Karlu Janouškovi se dostalo obrovské pocty. Vydavatelství INCORP a.s., do jehož portfolia patří mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz, odhalilo jedinému československému leteckému maršálovi RAF dnes dopoledne ve spolupráci s Městskou částí Praha 2 a starostkou Janou Černochovou (ODS) pamětní desku. Plaketa připomíná vojákovu statečnost i nelehký osud, kdy po komunistickém puči pobyl v bolševických kriminálech dvanáct let. Na slavnostní akt k domu v Malé Štěpánské 5 na Praze 2, kde hrdina také žil, přijela i Jeho Excelence Nicholas Stewart Archer, velvyslanec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. „Nikdy nepřestaneme být československým válečným letcům v RAF vděční za jejich nasazení v bitvě o Británii. Jedním z hlavních lídrů triumfu byl právě pan generál Janoušek,“ řekl ambasador.

Více souvisejících

Českoslovenští piloti v RAF 311. československá bombardovací peruť RAF

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 4 hodinami

před 4 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 6 hodinami

NATO vyslyšelo Zelenského. O protivzdušné obraně bude jednat s Ukrajinou už zítra

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy