Naděje pro Hanku a Tonču. Pákistánci se tajně sešli s jejich matkami a začali jednat

Karáčí - Hanka a Tonča, které před osmi měsíci unesli v Pakistánu, mají novou naději. Tamní úřady totiž začaly konečně něco dělat a vyslaly sem delegaci, aby se setkala s rodinami dívek.

Předseda senátního výboru Hadži Muhammad Adíl byl minulý týden v Praze, kde se na pákistánské ambasádě setkal s příbuznými zmizelých Češek. "Ujistil jsem rodiny unesených žen, že součástí paštunské ani balúčské tradice není ubližovat ženám," citovaly senátora noviny. Adíl je předním pákistánským senátorem a místopředsedou vládní Lidové národní strany (ANP). Ta zastupuje sekulární Paštuny a vystupuje proti islamistickým skupinám, především proti teroristické síti Al-Káida a radikálnímu hnutí Taliban.Dvě 24leté české turistky byly uneseny v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán 13. března. Ženy cestovaly z Íránu do Indie. Postupně se objevily dva videozáznamy s unesenými: první v červnu a druhý v říjnu. Na dřívějších záběrech pořízených údajně v polovině dubna Češky tvrdily, že jsou zdravé, ale že jejich životy jsou ohroženy. Druhý videozáznam vznikl údajně v srpnu a působí více skličujícím dojmem - dívky mluví o zhoršujícím se zdravotním stavu, špatném přístupu k jídlu a vodě, a dokonce i o tom, jak si přejí být pohřbeny.Česká diplomacie je co se týče informací o stavu vyjednávání o propuštění dívek zdrženlivá. V polovině října prezident Miloš Zeman potvrdil, že tato jednání stále probíhají.

Hana Humpálová a Antonie Chrástecká byly uneseny v pákistánském Balúčistánu v polovině března a nedávno se objevila, videa, na kterých díky hovoří o tom, že se bojí o život, že je jejich situace velmi špatná a apelují, aby se s jejich případem začalo konečně něco dělat.

A zdá se, že se jim konečně dostalo sluchu. Pákistánská verze listu The Express Tribune totiž dnes na svých stránkách uvedla, že se minulý týden v Praze na ambasádě konala tajná schůzka rodin unesených Češek a pákistánské strany.

"Ujistil jsem rodiny, že uneseným dívkám u nás nikdo neublíží, protože není v souladu s paštúnskou ani balúčskou tradicí ubližovat ženám," uvedl předseda senátního výboru pro zahraniční záležitosti Haji Muhammad Adeel a dodal, že rodiny dívek jsou příliš chudé, aby si mohly dovolit zaplatit únoscům výkupné.

"Tohle je významná diplomatická a humanitární otázka a je třeba ji urychleně řešit," řekl ještě. Už na pondělí je proto naplánována další schůzka, na kterém se Adeel sejde s autoritami z ministerstva vnitra a bude po něm chtít, aby informovaly Senát o vývoji případu.

Související

Více souvisejících

Unesené Češky v Pákistánu Tálibán Pákistán

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy