Tetu Kim Čong-una nepopraví. Naopak dostane prestižní funkci

Pchojngjang - Teta severokorejského vůdce Kim Čong-una si může pořádně oddechnout. Po popravě jejího manžela a strýce diktátora se totiž spekulovalo o tom, že i ona by se měla ocitnout před popravčí četou. Jenže místo toho dostala prestižní funkci.

Kim Kjong-hi, teta severokorejského vůdce Kim Čong-una, prozatím unikne popravčí četě. Dostala totiž velmi váženou funkci, bude členkou výboru, který připravuje pohřeb vysoce postaveného člena vládnoucí Korejské strany práce Kima Kuk-thaeho.

Na prestižní listině výboru je napsaná na šestém místě, což naznačuje, že je s ní počítáno i nadále. Ve výboru je včetně Kim Kjong-hi 50 lidí. Podobná funkce je v Severní Korey velmi prestižní a na předních místech bývají napsáni většinou prominenti režimu.

Kim Čong-unova teta je dcerou bývalého severokorejského diktátora Kim Ir-sena (Čon-unův dědeček - pozn. red.). Je jí 67 let a vede organizační oddělení Korejské strany práce. Má dokonce hodnost čtyřhvězdičkového generála a spekulovalo se o tom, že společně s popraveným manželem Čang Song-tchekem ve skutečnosti v Severní Korey vládli oni.

Dokonce se hovoří o tom, že na smrti svého manžela může mít jistý podíl. Přímo prý nesouhlasila s popravou, ale dala pokyn k jeho sesazení. Kim Kjong-hi a Čang Song-tchek se vzali v roce 1972, v posledních letech ale jejich manželství údajně nefungovalo.

Psali jsme:
Potvrzeno: Kimův strýc byl popraven. Chystal státní převrat
 

Manželé nemají žádné děti, podle jihokorejských analytiků měli spolu dceru, která studovala v Paříži. V 29 letech, v roce 2006, však spáchala sebevraždu.

Tetě Kim čong-una se přezdívá "hamburgerová královna". Je to kvůli tomu, že má v centru Pchjongjangu restauraci, ve které jako jediná prodává mleté maso v housce.

Související

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Kim Kjong-hi (teta Kim Čong-una) Kim Čong-un

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy