Do pátrání po zmizelém malajsijském letadle se zapojilo 25 zemí

Kuala Lumpur/Paříž - Do pátrání po malajsijském letadle, které před týdnem zmizelo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, je zapojeno už 25 zemí. Oznámil to dnes malajsijský ministr obrany a dopravy Hishammuddin Hussein. Jak upřesnil, jeho země požádala o pomoc především země ležící podél obou vzdušných koridorů, které jsou považovány za možné trasy dalšího letu stroje po odpojení přístrojů.

Hussein řekl, že Malajsie požádala o další satelitní data země jako Spojené státy, Čína a Francie. Ministr na tiskové konferenci kromě toho potvrdil, že vyšetřovatelé prohledávají domy obou pilotů zmizelého letadla a prověřují i technický personál, který v poslední době mohl s Boeingem 777 společnosti Malaysia Airlines přijít do styku. Pilot a kopilot zmizelého stroje podle něj nežádali, aby byli společně zařazeni na příslušný let MH 370.Prověřování cestujících a posádky zmizelého letadla i pozemního personálu potvrdil i malajsijský policejní šéf Khalid Abu Bakar. Policie nyní oficiálně vyšetřuje zmizení boeingu jako únos, sabotáž a terorismus, řekl Bakar podle agentury DPA. Dále uvedl, že policie dosud neobdržela od všech zemí požadované údaje o pasažérech. Z dosud poskytnutých informací zpravodajských služeb ostatních států prý ale nevyplynulo nic podezřelého.Francouzské ministerstvo dopravy dnes oznámilo, že posílá do Kuala Lumpuru tři experty z Vyšetřovacího a analytického úřadu pro bezpečnost v civilní letecké dopravě (BEA). Francouzští specialisté spolu s americkými kolegy z Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) v pondělí nabídnou malajsijským úřadům pomoc při vyhodnocování dostupných údajů a organizaci pátrání po zmizelém letadle, citovala agentura AFP z prohlášení ministra dopravy Frédérika Cuvilliera.K nejnovější žádosti o pomoc a k intenzivnějšímu prověřování údajů o 239 osobách na palubě zmizelého letadla vedlo Malajsii zjištění, že stroj někdo přinutil změnit směr a záměrně odpojil jeho komunikační a identifikační zařízení. V sobotu o tom informoval malajsijský premiér Najib Abdul Razak. Systém ACARS byl v letadle odpojen před posledním radiovým kontaktem mezi strojem a střediskem pozemní kontroly, uvedl dnes ministr Hussein.Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že od poslední známé radarové pozice nad Jihočínským mořem letěl Boeing 777 ještě dalších sedm hodin, podle všeho západním směrem. Podle šéfa malajsijského Úřadu pro civilní letectví je možné, že se letadlo nacházelo na zemi v době, kdy z něj byly vyslány poslední zachycené satelitní signály.Mezi oslovenými zeměmi jsou podle agentury DPA Kazachstán, Turkmenistán, Pákistán, Indie a Barma, dále Austrálie a Francie. DPA v této souvislosti zmínila domněnku, že Francie byla možná oslovena kvůli svým zkušenostem z pátrání po letadle společnosti Air France, které se v roce 2009 zřítilo nad Atlantským oceánem a jehož vrak byl objeven až po dvou letech.

Psali jsme:
Vyšetřování zmizení boeingu 777 se zaměřuje na piloty Experti o zmizelém boeingu: Nejpravděpodobnější je sebevražda pilota
Boeing 777 letu MH370 někdo záměrně odklonil z kurzu, oznámil premiér Malajsie Ztracený letoun Boeing 777 někdo přiměl změnit směr, pátrání se posunulo na západ
Zlom v případu zmizelého boeingu? Vyšetřovatelé se kloní k únosu Kam zmizelo malajsijský Boeing 777? Nejčastější otázky a odpovědi

Únosci jsou piloti?Malajská policie se v případu zmizení letounu boeingu 777 s 239 lidmi na palubě zaměřuje na dva piloty stroje. Prověřuje jejich osobní, politické a náboženské zázemí. Snaží se tak odpovědět na otázku, proč pohřešovaný stroj někdo záměrně odklonit stovky kilometrů od jeho původního kurzu. Informuje agentura Reuters.Američtí vyšetřovatelé se domnívají, že pravděpodobnější je scénář, při němž let MH370 nabral jižní kurz do Indického oceánu, kde mu po několika hodinách cesty došlo palivo a zřítil se do vln. Na severu se totiž nacházejí rušné letecké koridory a je téměř nemožné, aby stroj unikl veškerým radarům.

Související

Pohřešovaný letoun Boeing 777-200ER 9M-MRO

Před 10 lety zmizel let MH370 z radarů. Příbuzní žádají obnovení pátrání

Před velvyslanectvím Malajsie v Pekingu se v pátek sešli příbuzní čínských pasažérů letu MH370 společnosti Malaysia Airlines, aby společně připomněli desáté výročí stále neobjasněného zmizení letadla. Boeing 777 s 239 pasažéry na palubě, který byl na cestě z Kuala Lumpuru do Pekingu, zmizel z radarů dne 8. března 2014. I přes rozsáhlé pátrání, které bylo v historii jedním z největších, nebylo letadlo nikdy nalezeno.

Více souvisejících

Zmizelý Boeing 777 letu MH370 (březen 2014) Malajsie

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

včera

Polský premiér Donald Tusk na tiskové konferenci v kancléřství předsedy vlády ve Varšavě (Polsko, 14. května 2024).

Po Ficovi je v ohrožení další evropský premiér. Tuskovi vyhrožovali smrtí

Záběry z Handlové, kde došlo k atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, otřásly ve středu 15. května celým světem. Premiér je nyní stabilizován po náročné operaci, avšak jeho stav zůstává nadále kritický. Tento útok zasáhl nejdůležitějšího člena slovenské vlády, což vyvolalo obavy o bezpečnost v celé Evropě, když se již objevily výhrůžky proti vládám i v jiných zemích kontinentu jen několik dní po události.

Aktualizováno včera

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

včera

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

včera

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy